Dagens PS

Var konkret när du ber nätverket om jobbtips

Ta reda på vad du vill göra innan du engagerar nätverkskontakter om hjälp med tips på jobb
Ta reda på vad du vill göra innan du engagerar nätverkskontakter om hjälp med tips på jobb
Nina Jansdotter
Nina Jansdotter
Uppdaterad: 13 okt. 2016Publicerad: 13 okt. 2016

De flesta jobbmöjligheter förmedlas via nätverk, det har de flesta koll på numera. Därför är det självklart bra om du blir bättre på att be ditt nätverk om hjälp när du söker nya möjligheter. Och dina chanser ökar om du ber ditt nätverk om hjälp på rätt sätt, enligt min erfarenhet som aktiv nätverkare och karriärcoach.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många arbetssökande kontaktar mig via sociala medier eller live och frågar om jag kan tipsa dem om något jobb. Helt utan att säga något om vilken typ av jobb de söker, om inte jag börjar ställa motfrågor, och många vet i ärlighetens namn knappt då vad de vill. Ett tips från mig är därför att det är bättre att vara lite mer specifik när du frågar ditt nätverk om hjälp än att du bara frågar dem generellt om de vet något jobb.

Berätta lite mer specificerat vad du har för styrkor och vad det är för typ av jobb eller tjänst du söker. Är det någon speciell bransch eller till och med företag som du är nyfiken på och gärna skulle vilja ha en ingång till. Få har tid att tänka ut det för dig eller ägna sig åt gissningslekar.

Nyckeln är givetvis att du själv vet vem du är och vad du vill så att du kan kommunicera det i ditt nätverk i olika sammanhang på ett klart och säljande vis. Gör lite mer av tankejobbet först innan du tar andra människors tid och ber dem om tips om jobb.

När du vet mer om vad det är du vill  ger det ett säkrare och mer säljande intryck. Det blir även lättare för personen att komma ihåg och ha dig i tankarna när jobbtips dyker upp framöver, även om han eller hon inte har något bra tips just precis i den stunden när du frågar.

Nätverkare är ofta mycket välvilliga att hjälpa till men har oftast inte möjligheter att lägga hur mycket tid som helst på var och en i sitt nätverk som söker jobb och uppdrag och de är många i dag, eftersom det är tufft på arbetsmarknaden. Gör alltså hemläxan först och blicka inåt och ta reda på vad det är för tips du vill ha och av vem innan du ger dig ut och nätverkar.

Lycka till!

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Nina Jansdotter
Nina Jansdotter

Beteendevetare och en av landets mest kända karriärcoacher.

Nina Jansdotter
Nina Jansdotter

Beteendevetare och en av landets mest kända karriärcoacher.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS