Dagens PS

Birros nyhetsvecka: Krigshot, peniskonst och en sorglig såpa

Fredag och snart helg. Fotot är från Malmö den 8 april i år. Nu hoppas vi på ännu varmare den här helgen. (Foto:TT)
Fredag och snart helg. Fotot är från Malmö den 8 april i år. Nu hoppas vi på ännu varmare den här helgen.
Marcus Birro
Marcus Birro
Uppdaterad: 13 apr. 2018Publicerad: 13 apr. 2018

Dagens PS Marcus Birro – som börjar få vårkänslor – betraktar utifrån sina ögon nyhetsveckan som passerat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Är det våren, är det våren, är det våren?” Vi är många som gluttat på persiennerna och spanat efter sol och värme den här veckan.

Långsamt har det blivit varmare. Långsamt har det blivit ljusare. Men det är fortfarande minusgrader i början av veckan, åtminstone på morgonen. 

Våren har värkar. 

Kanske kommer den i helgen?

Den stora världen har handlat mycket om Syrien och syrgasattacken där.

Ändå har ett nära förestående krig i en redan fruktansvärt krigsskadad och krigshärjad region fått stå i skuggan av den mediala gyttjekamp som ägt rum inom och utanför Svenska Akademien. Det har varit som att se två drogade björnar puckla på varandra. Det har varit som att se två fyllon börja veva med sirap i armarna över en flaska Rosita som runnit ut. Till sist kommer deras polare, lika packade dem, och börjar veva de också.

Allting har varit sorgligt i den där sörjan. Ända sedan i höstas när Dagens Nyheter var först med att bekräfta det som många vetat hela tiden, Akademien består av något märkvärdiga men djupt mänskliga individer som älskar sin makt och gärna utnyttjar de som står under de själva. Som maktfullkomliga människor i alla samhällsklasser och i alla tider alltid gjort.

Jag har ända sedan jag debuterade som poet satt en ära i att stå fri från allt som har med kulturetablissemanget att göra.

ANNONS

Den här veckan har, för att uttrycka det milt, den hållningen varit något enklare att försvara än andra veckor…

Det har också handlat om att bostadsbyggandet i Storstockholm faktiskt bromsar in och minskar istället för att öka. Det skrev vi om i torsdags.

I Stockholm har en stor blå målad penis på en husvägg väckt både munterhet och förfäran. Det roligaste runt hela den här historien hörde jag utspelas mellan en son och hans far som gick ner för backen där den finns målad.

Pojken: ”Kolla, pappa!”

Pappa: “Ja… Titta… En…Ja…”

Pojken: “När jag ritar en sådan där i skolboken eller på tavlan i skolan blir jag utskälld.”

Pappa: “Ja, men detta är konst. Det är en konstnär som gjort den där.”

Pojken: “Ok… Men varför?”

ANNONS

Det är en central fråga i de flesta sammanhang. Varför?

Annars då? Roma slog Barcelona med 3-0 och gick vidare i Champions League, Brittish Airways sägs vara intresserat av att köpa Norweigan vilket fick det senaste företagets aktie att rusa. 

Mest noterbart är att hela valrörelsen verkar ha hamnat på paus. Ingen har vågat några politiska utspel alls den här veckan.

Nu hoppas jag att värmen knyter sin soliga näve och faktiskt stannar kvar över helgen så man får vrida det här trötta gamla ansiktet mot den där solen och känna hur livet långsamt återvänder.

Ha en fin helg!

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS