Dagens PS

"Mellofeber" på börsen – 230 miljarder hägrar

(Foto: TT)
Therese Lundstedt
Therese Lundstedt
Uppdaterad: 25 nov. 2021Publicerad: 07 feb. 2017

Börsen, 12 poäng!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Noterade till min fasa att det årliga jippot, Melodifestivalen började i helgen igen. Det skrivs spaltmeter, det twittras om bidragen och getingar delas ut till höger och vänster redan innan bidragen tagit första tonen. Dessutom tar det ju aldrig slut utan pågår vecka in, vecka ut och år efter år. Inser dock att mitt totala ointresse för allt som har med schlagerfestivalen att göra kanske går att likna med vissa av mellofansens ointresse för börsen och aktier.

Jag tänker därför att det kanske är på tiden att vi pratar mellofolkets språk och kommer ner från våra höga finanshästar. Och vilken tidpunkt är bättre än just nu när vi är mitt uppe i både rapportsäsongen och Melodifestivalen 2017.

Först och främst kan vi fastställa att börsen inte är något för ”The worrying kind”. Redan för 10 år sedan sjöng The Ark kring hur stökigt det kunde vara att vara just orolig. Både i det riktiga livet och med sina sparpengar bör man ta lite risker, ofta mer än man till en början tror sig våga. Högre risk ger nämligen chans till högre avkastning.

2014 kom den riktiga börshiten ”Busy doin’ nothing” med dagsaktuella Ace Wilder. Ace sjunger ”I am, not made for working overtime. And you know, don’t even like the nine-to-five. I wish all those lazy days were every day…”. Precis så tänkte nog många daytraders när de slutade sina vanliga jobb och började handla aktier som yrke. Även om man inte vill säga upp sig och gå all in på aktier så kan man faktiskt ”make money while I sleep” ganska enkelt ändå.

Just nu är vi mitt uppe i rapportsäsongen för börsbolagen. Nu föreslås också de utdelningar som ska spikas på vårens bolagsstämmor. För de som sitter och trycker på en del aktier så är själva utdelningsdagarna bättre än julafton. Det är inte heller någon snål julafton som väntas i år. I förhand har man uppskattat att de största svenska börsbolagen i år delar ut över 230 miljarder till sina aktieägare. För att nämna ett exempel så föreslår Swedbank att dela ut hela 13,20 kronor per aktie. Om man alltså äger 1000 aktier i Swedbank så får man 13 200 kr direkt in på kontot.  De smarta aktieägarna väljer då att direkt återinvestera utdelningen i nya aktier. I vårt exempel skulle det ge cirka 57 nya Swedbankaktier. Utan att alltså punga ut med pengar själv för köpen. Tänk då på vad som händer nästa år när det är utdelningar på gång igen. Precis! Du kan få ännu högre utdelningar eftersom du då äger fler aktier än i år. Det är det här som är snöbollseffekten delux. Jag gissar därför att det är just återinvestering av utdelningar som Ace Wilder sjöng om. Att tjäna pengar när vi sover är något som vi aktiesparare gör varje dag.

Att köpa och behålla sina aktier år efter år är också det en trend som allt fler börjar ta till sig och följa. Som Afrodite dansade fram: ”never let it go never stop, ’til you know we’ll be reaching for the top tonight”. För många trotjänare såsom Warren Buffett, “aktiestinsen” och andra har denna strategi visat sig vara vinnande och riktigt lukrativ.

Men självklart går börsen inte alltid upp. Man fattade ju direkt att Christer Björkman haft en riktigt taskig börsdag 1992 när han sjöng ”så fort när allt försvinner, imorgon är en annan dag”. Och visst är det så att man måste ha råd att förlora pengar man investerar i aktier då aktier både kan gå upp och ner i värde. Helt klart kan man ibland känna att ”Det gör ont” men på det stora hela så är aktiespararande helt klart en smart väg mot att bli ”Popular”, riktiga ”Heroes” och att nå ”Euphoria”.

Oavsett om vi ser till investeringarna eller övriga livet så uttryckte The Ark det bäst: ”I’m just a mortal with potential of a superman”. Så, använd din potential på rätt sätt, våga riskera lite och låt pengarna jobba när du sover. Ja, eller när du tittar på Melodifestivalen, vet jag.

ANNONS

 

LÄS THERESE LUNDSTEDTS TIDIGARE KRÖNIKOR:

Blir 2017 året då du nobbar fifflarna?  >

Se upp för tabben i barnens sparande   >

”Slöa” svenskar går miste om makten   >

”Varför är vi så vårdslösa med våra sparpengar?”  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS