Dagens PS

Krönika: Så chillar du med gott samvete

Lägg om sparandet till aktier du tror på eller fonder med bra avkastning och/eller låga avgifter under dina lata dagar i hängmattan
Lägg om sparandet till aktier du tror på eller fonder med bra avkastning och/eller låga avgifter under dina lata dagar i hängmattan
Therese Lundstedt
Therese Lundstedt
Uppdaterad: 28 juni 2017Publicerad: 28 juni 2017

Det pågår en ständig debatt mellan förståsigpåarna och de mer ointresserade. Debatten sker inom de allra flesta områden och nästan hela tiden. Inom sparområdet har debatten blossat upp med lite extra styrka i och med diskussionen om PPM:s stundande förändring och diskussioner om dess vara eller icke vara.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inom PPM tog man år 2000, när systemet introducerades, fram ett icke-väljaralternativ, AP7-fondens Såfa. Den som i folkmun kommit att kallas soffliggarfonden. Till alla icke-väljares glädje har den fonden gått bra och gett sina sparare en helt ok avkastning på deras pensionspengar. I fjol gick den upp imponerande 15,5 procent. Även tidigare års lyckade förvaltning har gett de icke-väljande slashasarna möjlighet att peka finger åt de som gjort mindre lyckade aktiva val.

Även storbankerna brukar vara förespråkare för att spararna inte ska vara så aktiva. Det är såklart bättre att kunderna träffar sin personliga bankman en gång vartannat år, får en automatkaffe och följer hans råd att placera sina och kidsens sparade kulor i ett par fond-i-fonder med lagom mycket risk där banken gör jobbet och familjen kan fokusera på annat medan banken tjänar mest pengar av alla i ekvationen.

De som aldrig ens tittat åt Såfans och fond-i-fondernas håll är de genuint passionerade aktiespararna. De som ser det som sin hobby att räkna på p/e-tal och kvartalsrapporter. De gör hela tiden nya val, investerar i aktier som ska gå upp och blankar de som ska gå ner. Däremellan kanske det dessutom kryddas med lite valutahandel och peer-to-peer-investeringar.

Kanske är det denna grupp super-aktiesparare som gjort att soffliggarna blivit så många. Kanske har deras framfart bidragit till att vi nu tror att det bara finns två vägval här i sparvärlden – soffliggare eller hyperaktiv väljare.

Det är dock farligt att tänka att det ointresserade valet av Såfa inom PPM går att översätta till ditt övriga sparande. Där har pappa staten nämligen inte tagit fram något soffliggaralternativ för dig som gillar att inte välja. Därför är det läge att höja ambitionsnivån ett snäpp. Jag vet att tiden avskräcker. Och kunskapsnivån. Därför är det fortfarande så många svenskar som ännu inte tagit tag i sitt sparande som ska ta dem mot deras drömmar och livsmål. Det är därför jag i dag förespråkar ett lagom sparande.

Hur mycket jag än ogillar ordet lagom har det faktiskt en plats just när det kommer till sparande. Det är nämligen långt mycket bättre att vara lagom aktiv än helt passiv. Det går att läsa på lagom, göra ett aktivt val mer sällan och därefter lata sig och att helt enkelt vara lagom intresserad. Men det är viktigt att du tar tag i ditt sparande och tiden är en relevant faktor i det här fallet. Om du sparar dina PPM-pengar i Såfan och alla dina övriga pengar till ingen ränta kommer du få svårt att ha råd att gå i pension. Inte heller sparandet till barnen på bankkontot kommer att leda fram till det första boendet, för att nämna några av alla svenskars mål och drömmar.

Inför lata dagar på stranden, på landet eller i hängmattan där vi alla garanterat kommer att ha med oss var sin smartphone kan man därför fundera på om man inte ska offra några minuters instragrammande, Facebook-stalkande eller Twitterläsning till förmån för de egna pengarna. Lägg om sparandet till aktier du tror på eller fonder med bra avkastning och/eller låga avgifter, ta en titt på dina PPM-fonder, gör det där tjänstepensionsvalet du fortfarande duckar och börja en gång för alla månadsspara till barnen i något som ger avkastning och inte noll procents ränta på bankkontot.

Vi vet ju alla hur skönt det känns att vara soffliggare utan dåligt samvete. I år får du chansen på nytt.

ANNONS

LÄS TIDIGARE KRÖNIKOR AV TEXTFÖRFATTAREN:

Krönika: Glöm Mors dag-tårtan – satsa på aktier  >

Krönika: Sparexperten oroad: “Alla vill sina barn väl”  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS