Så lyckas du på mingel och i sociala medier

Uppdaterad: 11 apr. 2017Publicerad: 11 apr. 2017
Mingla och kommunicera i sociala medier på rätt sätt - Nina Jansdotter hjälper dig. Bilden är från Almedalen på Gotland 2016. (Foto: TT)
Mingla och kommunicera i sociala medier på rätt sätt - Nina Jansdotter hjälper dig. Bilden är från Almedalen på Gotland 2016. (Foto: TT)

Enligt mig är den bästa kombinationen att nätverka både på och utanför sociala medier. Då får du ut mest av tiden på att bygga nätverk. Att bara sitta på nätet och nätverka gör att du missar en del av den energi som uppstår vid fysiska möten, och när du bara satsar på live-mingel missar du många bra möjligheter att kunna fördjupa regelbundna kontakter i sociala medier och att nätverka med ännu fler samtidigt – oberoende var de befinner sig i världen.

ANNONS
ANNONS

Det är kul och utmanande att gå på event men se till att dina kontakter i sociala medier också får ta del av det. Särskilt på spännande event, som andra vill vara med på, det kan då bli en bonus att det upplevs generöst av dig att dela med dig av det som händer. Men det är en konst att kommunicera utan att tappa fokus på där du är och det du kom dit för att göra. Ofta önskar jag själv mig en klon eller två vid sådana tillfällen.

Som sagt är det självklart viktigt att du har hög närvaro på eventet så att du inte missar viktiga kontakter på plats, alternativt går miste om viktig information om det är en föreläsning eller liknande som du deltar på; för att du kanske vill prata och få kontakt med intressanta personer på eventet samt fortsätta att ha dialog med dina följare på nätet.

Det är viktigt att du är alert och uppmärksam under dessa möten. Det kan bli negativt om du håller på med mobilen precis hela tiden. Om du tar upp mobilen när du pratar med någon kan den personen verkligen känna sig dissad, vilket är synd när du tänkte nätverka live också. Då kan det vara en bättre strategi att fokusera intensivt på att bara mingla en stund och sedan dra sig undan lite och kolla sociala medier, posta bilder etc.

Du kan även utnyttja tillfället att du är på plats tillsammans med den du kom med – eller träffar. Till exempel groupies kan vara en kul grej och en chans för dig att synas med ditt ansikte i ett annat flöde än ditt eget och på så vis öka reklamvärdet. Alla gillar dock inte att vara med på bilder som läggs ut i sociala medier och här kan det ibland bli en krock mellan de som är väldigt kommunikativa och vana att vara med på bilder och de som inte är det.

Det kan vara vara god kutym att fråga och visa bilden innan; om det är okej att du lägger ut en bild och taggar andra i den. En del kan för den delen vara rätt fåfänga och verkligen bara vilja att bilder där de tycker att de ser bra ut läggs ut. Och visst får man välja det själv. Så kom ihåg att alla har inte samma strategi vad gäller bilder i sociala medier – fråga först alltså, det är en bra väg för att inte bränna dina kontakter.

ANNONS
ANNONS
Nina Jansdotter
Nina Jansdotter

Beteendevetare och en av landets mest kända karriärcoacher.

Nina Jansdotter
Nina Jansdotter

Beteendevetare och en av landets mest kända karriärcoacher.