Att leva är kanske vårt allra största ansvar och ändå lever många av oss inte på allvar. En del av oss lever inte ens för vår egen skull utan lever ett liv som vi tror att andra tycker att vi ska leva. Välj ditt liv och ta ansvar för det hela vägen från start till mål.

ANNONS

Vårt största ansvar är att leva vårt eget liv och att ta livet på allvar. Att ta ansvar för oss själva och att visa respekt för våra egna liv och respektera andras. När vi tar fullt ansvar för oss själva så blir livet enklare att leva för oss alla. Stötta dina nära och kära så att även de tar fullt ansvar för sig själva och sina liv.

Ta däremot inte över andras ansvar för deras egna liv, det är lätt hänt och jag tror nog att de allra flesta av oss har gjort det misstaget vid något tillfälle men det är tyvärr oftare att stjälpa än att hjälpa. Jag har gjort det misstaget flera gånger men har slutat göra det och det uppskattas inte alltid av de som nu får ta eget ansvar men det är så värt det – och helt rätt att göra.

Nu menar jag självklart inte att föräldrar ska sluta ta ansvar för sina barn, men det ser jag som självklart och det gör de flesta föräldrar också. Jag menar inte heller ansvaret som arbetsgivarna har för sina arbetstagare eller det ansvar samhället har för sina medborgare. Mitt inlägg handlar om de som ibland glömmer att ta ansvar för sitt eget liv, till de som lägger sitt ansvar i andras händer och till de som ibland tar på sig ansvaret för andra som de inte har.

Ansvaret för din egen utveckling ligger också alltid hos dig själv – det gäller såväl i privatlivet som i arbetslivet. Det ansvaret kan du inte och ska du inte lägga över på någon annan men du kan självklart och ska ta hjälp från din omgivning. Se till att utmana dig själv varje minst kvartal, en utmaning som ger dig personlig utveckling och som håller ditt liv levande. Om du inte hittar utmaningen på ditt jobb så utmana dig på annat sätt.
Utvärdera din utveckling minst två gånger om året. Utvärdera din utveckling och dina prestationer.
Gör bokslut. Var ärlig mot dig själv – såväl svagheter som styrkor ska utvärderas!

ANNONS
ANNONS

Oavsett hur jobbigt det är, hur svårt det känns, hur omöjligt det ser ut – ta ditt ansvar. Det är helt ok att pausa ibland, hämta kraft, be om hjälp, gråta och tycka synd om sig själv men vet du vad – allt blir enklare när du tar eget ansvar. Det blir lättare att leva, roligare att leva och du utvecklas i den takt du vill och behöver för att må bra.