Trots traumat – som vi återkommer till – är han en livsglad visionär. Leif Ivan Karlsson, 57 år, född och uppväxt i Överkalix och känd från bland annat tv-såporna ”Karlssons” och ”Svenska miljonärer”.

Han är tveklöst ett affärssnille och kallar sig själv förädlare och superentreprenör. Han gör ingen hemlighet av att han tycker om och har blivit ordentligt rik på sina affärer.

”Men jag har aldrig jobbat för pengarnas skull, det är resan till målet och resan som är målet”, säger han och förklarar att han inte gillar att samla pengar på hög utan ständigt investerar vinsterna i nya affärsidéer.

M/S Birger Jarl, Ålandsfartyget från 1953, som ligger förtöjt vid Stadsgårdskajen i Stockholm, köpte han 1 juli i fjol. Det är där vi stämt träff med mångmiljonären, som möter upp i jeans och baseballjacka i 50-talsstil som leder tankarna till amerikanska tv-serien ”Happy Days” (Gänget och jag på svenska), som sändes i Sveriges television på 1970-talet. Ett tygmärke med USA-flaggan pryder Leif-Ivan Karlssons jacka.

Han berättar om sina storslagna planer med båten och att renoveringen av skutan pågått länge.

M/S Birger Jarl kryssade en gång i tiden mellan Stockholm och Åland. Nu ligger båten vid Stadsgårdskajen nedanför Södermalm och gör lunchkryssningar i skärgården. (Foto: Wikimedia Commons)
M/S Birger Jarl kryssade en gång i tiden mellan Stockholm och Åland. Nu ligger båten vid Stadsgårdskajen nedanför Södermalm och gör lunchkryssningar i skärgården. (Foto: Wikimedia Commons)

”Titta här”, säger Leif-Ivan Karlsson ivrigt och smeker ett kromglänsande handtag till en av hotellhytterna ombord. De gamla handtagen är utbytta mot nya. Detaljer är viktiga i Leif-Ivan Karlssons värld och han verkar ha hjärnkoll på allt.

Men priset för båten är hemligt, det vill han inte avslöja.

”Priset spelar ingen roll för jag har kostat på den mer – med alla förluster”, säger han.

Pianobar och skybar

Stolt visar han upp hur han inrett ett sällskapsrum ombord till en pianobar med bekväma chesterfield-fåtöljer. Akterdäck har han förvandlat till vad han själv beskriver som en skybar, och obestridligt är utsikten över huvudstaden imponerande.

Hotellet och vandrarhemmet ska få fräschare rum, det blir lunchbuffé, á la carte och cocktailbar. 80 lunchkryssningar och ett antal event per år står på menyn i Leif-Ivan Karlsson maritima nöjesplats, som han i dag kallar den tidigare Ålandskryssaren.

M/S Birger Jarl är bara en tråd i ett tjockt nystan av trådar som Leif-Ivan Karlsson drar i. Fastighetsaffärer dominerar och han berättar för det lokala – tillika globala – affärsnätverk av BNI-entreprenörer som anlänt till frukostmötet denna dag om vad han har för planer för sina olika projekt.

”Mitt mål är att bygga upp Sveriges största BNI-team”, deklarerar Leif-Ivan Karlsson och avslöjar att han och hustrun Susanne, 52 år, som alltid stått vid hans sida och banat väg för affärsframgången, inte tänker bo kvar i sin extravaganta villa med prålig guldjärngrind ovanför vattnet på Örnberget i Tullinge söder om Stockholm.

Det är många kända och okända affärskollegor av båda könen som kommit för att lyssna till när Leif-Ivan Karlsson oblygt håller hov.

Familjen Karlssons lyxvilla på Örnberget i Tullinge. Nu ska Leif-Ivan sälja sitt "lilla slott", som han säger, och göra business på bostadsrätter i området. (Foto: Privat)
Familjen Karlssons lyxvilla på Örnberget i Tullinge. Nu ska Leif-Ivan sälja sitt ”lilla slott”, som han säger, och göra business på bostadsrätter i området. (Foto: Privat)

”Jag ska sälja mitt lilla slott, det har egen sjö och ett vattenfall. Området har fem tomter och klartecken för 54 bostadsrätter, det här säljer jag genom ett eget bolag”, berättar Leif-Ivan Karlsson, som givetvis har räknat på vad han tjänar på affären.

Vad blir det då? undrar DagensPS nyfiket.
”När bygglovet är klart gör jag cirka 10.000 kronor per kvadratmeter, totalt omkring 45 miljoner kronor”, konstaterar Leif-Ivan Karlsson och tillägger att han och hans fru Susanne själva tänker flytta in i en av bostadsrätterna i området. Parets barn är i dag stora och utflugna.

ANNONS
ANNONS

”Vi har redan valt en bostadsrätt med stor balkong mot Tullingesjön där jag och min kära fru ska bo”, berättar Leif-Ivan Karlsson, som även driver Ölands camping, Strängnäs hantverksby och Hotell Paradis och en marina i Södertälje med mera.

En guldgrind är det första som möter besökaren av familjen Karlssons lyxvilla ovanför vattnet i Tullinge. (Foto: Privat)
En guldgrind är det första som möter besökaren av familjen Karlssons lyxvilla ovanför vattnet i Tullinge. (Foto: Privat)

Alla nämnda affärsprojekt, som på olika sätt kan utvecklas och generera pengar till köparna, står just nu på Leif-Ivan Karlssons säljlista.

Han ligger inte direkt på latsidan denna hårt medieexponerade affärsman. Tvärt om har han verkat i många branscher och tjänat åtskilliga miljoner även på flyktingkrisen genom att hyra ut flyktingbostäder till Migrationsverket.

Håller du på med den verksamheten än?
”I stort sett inte. Vi är inne i ett avvecklingsskede och alla avtal är uppsagda, det blir inget mer av det utan vi gör om fastigheterna till bostadsrätter i stället.”

Förutom amerikanska bilar älskar Leif-Ivan Karlsson sin fritidsbåt, en "leksak" som har två monster-Mercury-motorer med en total effekt på hisnande 2.150 hästkrafter. (Foto: Privat)
Förutom amerikanska bilar älskar Leif-Ivan Karlsson sin fritidsbåt, en ”leksak” som har två monster-Mercury-motorer med en total effekt på hisnande 2.150 hästkrafter. (Foto: Privat)

Leif-Ivan Karlsson har dessutom ett nästan maniskt begär att handla med amerikanska bilar. I hans World of Classics Museum & Sales i Tumba utanför Stockholm finns i dag 175 ”jänkare” – amerikanska vrålåk – till ett värde som han inte ens vågar gissa. Enligt Leif-Ivan Karlsson har museet omkring 2.000-3.000 besökare per månad.

Såg döden i vitögat

En relevant fråga är förstås hur han orkar hålla på som han gör. Han har åkt på flera hjärtsmällar med efterföljande bypass-operationer och den senaste infarkten, i september förra året, var nära att släcka hans liv.

”Jag var rädd för att jag inte skulle överleva då, man gjorde tre stora lagningar av kranskärlen kring hjärtat”, berättar han.

Ett tiotal tabletter om dagen måste han stoppa i sig för att inte klappa ihop.

Är det värt det – är det inte dags att varva ner?
”Jag är arbetsnarkoman och har alltid jobbat 20 timmar under all vaken tid, jag har svårt att trappa ner, och jag orkar för att jag får energi av värmen när vi är i vårt hus i Florida.”

Leif-Ivan Karlsson och hans familj – som alla på ett eller annat sätt är engagerade i familjeföretaget Karlssons – vistas i lyxvillan i Florida halvårsvis, från mitten av oktober till mitten av april.

Trots flera hjärtinfarkter varav den senaste höll på att kosta honom livet har Leif-Ivan Karlsson inga planer på att varva ner. "Jag är arbetsnarkoman". (Foto: Ola Söderlund)
Trots flera hjärtinfarkter varav den senaste höll på att kosta honom livet har Leif-Ivan Karlsson inga planer på att varva ner. ”Jag är arbetsnarkoman”. (Foto: Ola Söderlund)

”Jag kan koncentrera mig bättre på affärerna när jag är där”, säger Leif-Ivan Karlsson.

Jantelagen

I Sverige finns det, som han ser det, väldigt mycket negativ stress som han måste tampas med.

”Jantarna”, som han kallar dem och syftar på avundsjuka och missunnsamma människor, där vissa anmäler honom stup i kvarten.

Det kan handla om alltifrån påstådda skattebrott till att de tycker att han spelar för hög musik i huset eller kör för fort med sin fritidsbåt. Leif-Ivan Karlsson berättar att det händer att polisen kommer och knackar på efter klagomål från grannar om de mest triviala saker. Då brukar han fråga polisen, berättar han och skrattar, om de ”inte har viktigare saker för sig”.

ANNONS
ANNONS

”Jantarna är onda men jag har slagits mot jantar i hela mitt liv, de försöker sätta käppar i hjulet för mig – men det går inte. I min värld finns inga problem, bara lösningar. Och jag har varit rik och fattig tre gånger om – det har varit brutala resor men jag har alltid kommit tillbaka.”

Ångrar du något i livet?
”Jag kan ångra att jag litat för mycket på människor, samtidigt är det svårt att inte kunna lita på folk. För det mesta är jag lycklig, jag borde kanske inte vara det, men så är det i alla fall.”

Då tar orken slut

Leif-Ivan Karlsson knallar runt med DagensPS på M/S Birger Jarl, men efter att ha rusat upp och ner för ett par lejdare (trappor till sjöss) ombord tar krafterna abrupt slut.

”Jag är inte riktigt tillbaka efter senaste infarkten”, förklarar Leif-Ivan Karlsson andfådd.

Han berättar att han ändrat sina kost- och dryckesvanor och att kilona rasar. Ett vederkvickande piller, åtminstone mentalt, är också att han blivit både farfar och morfar då två av de vuxna barnen numera har egna barn.

”Det är härligt, man tar sig mer tid för barnbarnen än man gjorde med sina egna barn, och är småungarna för tjuriga och skrikiga så kan man ju alltid lämna tillbaka dem”, ler Leif-Ivan Karlsson med glimten i ögat.

Leif-Ivan Karlsson har 175 amerikanska bilar i sitt World of Classics Museum & Sales i Tumba. Museet har enligt hans egen uppgift 2.000-3.000 besökare per månad. (Foto: Privat)
Leif-Ivan Karlsson har 175 amerikanska bilar i sitt World of Classics Museum & Sales i Tumba. Museet har enligt hans egen uppgift 2.000-3.000 besökare per månad. (Foto: Privat)

När DagensPS ett par dagar senare ringer upp Leif-Ivan Karlsson för att komplettera några saker berättar han glatt att han köpt en ny husbil.

”Den är så tjusig så, jag sitter här och försöker koppla in datorn nu.”

Får servera alkohol igen

”Hörde du förresten att vi fick tillbaka serveringstillståndet på båten? Nu är sommaren räddad. De var så snälla på socialförvaltningen så”, myser Leif-Ivan Karlsson, som för någon vecka sedan var blixtrande arg över att hans flytande hotell och restaurang blivit torrlagd på alkohol.

Som DagensPS berättade drog socialförvaltningen i Stockholm in utskänkningstillståndet i samband med att han försatte det gamla driftbolaget på M/S Birger Jarl i konkurs, vilket innebar att den då befintliga personalen förlorade sina jobb.

Marielle Monié är marknadsansvarig och ingår i Leif-Ivan Karlssons nya besättning på M/S Birger Jarl. "Han är rolig att jobba för", säger hon. (Foto: Ola Söderlund)
Marielle Monié är marknadsansvarig och ingår i Leif-Ivan Karlssons nya besättning på M/S Birger Jarl. ”Han är rolig att jobba för”, säger hon. (Foto: Ola Söderlund)

Det här har gjort att Leif-Ivan Karlsson kommit på kant med de berörda anställdas fackförbund, som bland annat kräver betalt för uteblivna löner.

”Men jag har inte sparkat någon, jag har inte gjort något fel alls”, anser Leif-Ivan Karlsson, som tidigare medverkat i ett kapitel i en bok, Framgångsrikt nätverkande, där han berättar om berg- och dalbanan under sin långa resa som affärsman som startade redan i unga år.

Leif-Ivan Karlsson är förvånansvärt energisk trots sina tidigare infarkter, även om han alltså inte är på topp fysiskt.

Han ger ett folkligt intryck, är trevlig och lätt att umgås med. Men bakom den där folkligheten finns så klart en smart och skärpt businessman – det ena utesluter inte det andra – som väldigt osvenskt och gärna trummar ut att han har lyckats i livet och har gott ställt; det är inget han hymlar med. Och det här retar en del människor medan andra älskar hans frimodiga sätt.

ANNONS
ANNONS

”Jag är den jag är, jag kan inte ändra på mig”, säger Leif-Ivan Karlsson själv och tackar artigt för att han fick besök av DagensPS.

Leif-Ivan Karlsson råd till unga entreprenörer:

• Använd bara positiva tankar.

•  Det finns inga problem – bara lösningar.

• Se långsiktigt på alla projekt.

• Våga satsa – den som inte satsar kan heller inte vinna.

• Sätt upp mål – det finns inga mål som är för höga.

• Ha en stark tro på dig själv och det du gör.

• Var uthållig hela tiden – kämpa för det ger resultat.

• Låt pengarna jobba – handla från vinsterna.

• Vid försäljning – sälj dig själv först.

Namn: Leif-Ivan Karlsson.
Ålder: 57 år.
Yrke: Superentreprenör.
Bor: I en palatslikande byggnad på Örnberget i Tullinge i Botkyrka kommun i södra Stockholm – en järngrind i guld är det första som möter besökaren. Halva året bor familjen i en lyxvilla i ett semesterparadis i Florida.
Familj: Hustrun Susanne, 52 år, och barnen Tony, 36 år, Pierre, 27 år, Angelica, 28 – plus Tonys och Angelicas barn (Tony har två flickor, 5 och 7 år, och Angelica har en flicka som är drygt tre månader). I familjen ingår även hundarna Rambo och Elvis.

Det här reportaget är en del av DagensPS nya helgmagasin PS Weekend. Inte prenumerant? Skriv upp dig här – helt gratis!