Regeringen och V fortsätter att slösa med våra skattemedel och ljuger dessutom om det allt medan journalister och media eldar på lögnen. Det handlar så klart om debatten om vinster i välfärden.

ANNONS

Detta är en krönika. I texten är det krönikörens åsikter som förs fram, inte Dagens PS.

Alla vet att Reepalus förslag inte kommer att gå igenom i riksdagen. Alla vet att det skulle vara ett politiskt självmord om förslaget gick igenom så ingen, utom möjligen Vänsterpartiet, vill att förslaget ska gå igenom. Ändå fortsätter farsen och därmed slöseriet med våra skattemedel.

Om förslaget skulle gå igenom skulle det i verkligheten innebära att huvuddelen av friskolorna i Sverige skulle gå i konkurs inom några få år. För, som jag har skrivit tidigare, är det inte 7 procent av vinsten som är taket, vilket S, MP och V ljuger om. Det är 7 procent av operativt kapital, vilket är extremt krångligt att räkna ut, vilket i sin tur gör att varken journalister eller vanliga medborgare orkar tränga djupare in i det utan köper att det är 7 procent av vinsten.

340.000 barn som går i friskolor i Sverige i dag skulle få sluta på sina skolor.

Ingen journalist pratar eller har pratat om 7 procent av operativt kapital utan alla pratar gladeligen om 7 procent av vinsten. Det innebär att även vettiga människor och människor som har sina barn i friskolor vilseleds i debatten. För visst verkar 7 procent vinst vara helt okej i de flesta branscher?

ANNONS
ANNONS

Konsekvensen om förslaget går igenom skulle bli att de 340.000 barn som går i friskolor i Sverige i dag skulle få sluta på sina skolor. Kommunerna skulle behöva ta över och vi vet ju redan att många kommuner går på knäna och har svårt att behålla samt attrahera bra lärare och hålla hög kvalitet. Risken är dessutom att ännu fler lärare skulle söka sig bort från läraryrket om deras skolor läggs ner. Det har vi verkligen inte råd med.

Allianspartierna är helt emot förslaget och det skulle vara förödande för SD att rösta med S, MP och V eftersom de skulle förlora röster på att rösta för ett vinsttak på operativt kapital. Därför återstår diskussionen om varför S, MP och V fortsätter. Jo för att de plockar röster på sitt ljug och de gör det med våra skattemedel. Alla utredningar och alla instanser som förslaget om vinster i välfärden ska gå igenom på sin väg mot ett nej i riksdagen kostar väldigt mycket pengar. Pengar som de skulle kunna lägga på att höja kvaliteten på kommunala skolor.

Jag är både partisk och inte i debatten. Vi har fem barn och alla har gått i en mycket bra kommunal skola på Värmdö. Skolan är en liten skärgårdsskola med hög behörighet av kompetenta och duktiga lärare vilket inte är helt självklart i en liten landsortsskola.

Nu är hon lika maktgalen som sossar i allmänhet.

Alla våra barn har gått, går eller ska gå i internationella Engelska skolan i Nacka, som också är en mycket bra skola. När våra äldre barn kommer upp i gymnasiet märks det akademiska försprånget i IES jämfört med andra skolor i Stockholmsområdet.

ANNONS
ANNONS

Det är väldigt socialistiskt att smutskasta skolor som verkligen fungerar och som borde vara en role model för de skolor som inte fungerar. Anna Ekström (S) ringde Barbara Bergström, grundare av IES och frågade om råd hur andra skolor kunde lära av IES i sin roll som generaldirektör för skolverket. Att hon i sin roll som gymnasie- och kunskapslyftsminister smutskastar skolan säger inte bara något om henne som minister utan också om sossarnas sätt att göra allt för makten. Jag hade stor respekt för Anna Ekström, som jag tyckte var en vettig sosse, innan hennes nuvarande ställningstagande. Nu är hon lika maktgalen som sossar i allmänhet och hon bidrar, liksom Gustav Fridolin, till att slöseriet med våra skattepengar ökar ännu mer.

Problemet är att vi fortfarande tror på media och på de politiker som låter bestämda, vilket sossar har gjort till sin paradgren även när de blåljuger.

Allt för att behålla makten.