Dagens PS

Krönika: Sluta höja skatten - sänk den

Finansminister Magdalena Andersson (S)
Finansminister Magdalena Andersson (S)
Malin Dohlwitz-Strindlund
Malin Dohlwitz-Strindlund
Uppdaterad: 17 apr. 2017Publicerad: 17 apr. 2017

Som jag tidigare skrivit har jag gått in i politiken i min kommun. Jag blir förundrad över hur kommunen är tjänstemannadriven och inte politikerdriven. Jag blir förundrad över hur långt ifrån kommunens invånare, både politiker och tjänstemän, är samt hur våra skattepengar rinner mellan fingrarna på dessa människor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag är mycket kritisk och ja, jag kanske trampar på en och annan tå men jag ser det som min uppgift som kommuninvånare och skattebetalare att göra något åt detta. I min värld ska vi inte behöva höja skatten ett öre över huvud taget. I min värld ska vi börja nagelfara var våra skattepengar går till och om dessa är rätt prioriterade. Gör vi det är jag helt säker på att vi i stället kan sänka både kommunalskatten och den statliga skatten rejält.

  1. Till att börja med behöver vi som är inne i politiken fråga invånarna vilka områden de tycker att vi ska prioritera. Jag misstänker att det till stora delar är välfärdens kärna men vad som är viktigt för den enskilde invånaren vet jag inte. I kommunikationen med invånarna börjar vi också få människor att fundera över vad som är viktigt.Jag själv har inte tänkt så till för några månader sedan. Jag har tänkt att det mesta som jag använder i välfärden fungerar, förutom vårdcentralen i februari då vi behöver vänta på akuta tider i flera dagar. Och när jag tänker efter går våra barn faktiskt i skolan i en annan kommun för att den kompetens vi söker inte finns här. Jag vill inte att våra barn ska vara i vårt centrum eftersom det finns mycket droger där. Ja ni ser, när jag börja fundera är det en hel del som jag vill förändra men som jag inte tänkt så mycket på innan.2. Inte förrän vi har gjort denna kartläggning kan vi forma politiken. Jag har aldrig lagt ett kryss på en person i min kommun för jag har ingen aning om vad de vill och jag vet inte vilka de är. Det är ju jättedåligt betyg till dessa politiker.Vi behöver få in mer kompetens i kommunerna, framför allt som politiker. Människor som jobbar i näringslivet och i egna företag, som vet hur man jobbar med en budget och som vet hur man leder tjänstemän. I vår kommun kommer det in kompetenta människor efter varje val. Men eftersom det är timslånga möten till långt in på nätterna eller hela dagar där politiker pratar på utan att ha en agenda och inte kommer fram till något vettigt slutar de flesta redan efter något år. Det blir alltså ingen förändring vilket är förödande för kommunen.3. För att kompetenta människor ska vilja bli fritidspolitiker och kommunalråd måste stora delar av strukturen och mötesdisciplinen ändras. Vår kommun måste bli professionell. Politikerna måste ge tjänstemännen uppdrag att utföra det de bestämmer, ge tydliga direktiv samt följa upp. Som det är nu gör tjänstemännen som de alltid har gjort eller hittar på egna sanningar eftersom politikerna inte är tydliga eller vet vad de vill.

    Alla som jobbar inom kommunen och alla organisationer som drivs med skattepengar måste börja tänka: “Om det här var mitt företag eller mina pengar, skulle jag lägga pengarna på den här konsulten eller den här verksamheten då?”. Vi har fått in detta tankesätt i flera av de organisationer utanför politiken som vi jobbar med och ser att det verkligen fungerar.

    4. Något som också måste förändras är maktkamper och partipolitik i kommunerna.

    Ringa i stället in det som är viktigt och som kommunen ska fokusera på. Sätt tydliga mål och jobba sedan tillsammans över parti och blockgränser för att nå målen och göra det bästa för invånarna. Alla behöver inte tycka lika och alla behöver inte ha samma prioriteringar men om huvuddelen är överens ska inte partipolitik eller ideologiska timslånga möten hindra.

    5. Anlita fristående revisorer som granskar vad kommunen spenderar pengar på och om de uppfyller välfärdens kärna samt de mål kommunen satt upp. Detta ska sedan redovisas för invånarna. Det är våra skattepengar de pratar och slösar bort.

    Vi invånare i en kommun och i landet behöver ta ansvar för våra liv och vår omgivning. Vi behöver ställa krav på att ha full transparens var våra skattepengar går till. Vi har nu all chans i världen att stoppa politikerförakt och populism men då måste vi alla bli mer insatta, intresserade och börja ställa krav på transparens och ledarskap.

    Läs tidigare krönikor av skribenten:
    Krönika: “Vi som haft döden i hälarna”  >

    Krönika: 5 tips: Så motverkar du populism  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS