Dagens PS

Krönika: Slösa inte med våra skattepengar!

Landsbydsminister Sven-Erik Buchts (S) skattefinansierade språkkurser i engelska står i skottgluggen i dagens krönika. (Foto: TT)
Landsbydsminister Sven-Erik Buchts (S) skattefinansierade språkkurser i engelska står i skottgluggen i dagens krönika. (Foto: TT)
Malin Dohlwitz-Strindlund
Malin Dohlwitz-Strindlund
Uppdaterad: 14 dec. 2017Publicerad: 14 dec. 2017

Statsrådet ska givetvis lära sig engelska – men inte till vilket pris som helst, anser PS krönikör.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Detta är en krönika. I texten är det krönikörens åsikter som förs fram, inte DagensPS.

Självklart ska lantbruksminister Sven-Erik Bucht ta engelskalektioner för att kunna utföra sitt uppdrag som minister. Det ska gå att bli minister utan att kunna engelska flytande.

Men det är verkligen inte rimligt att dessa lektioner och konsultationer ska kosta 400.000 kronor på ett år. Och det är verkligen inte rimligt att vi skattebetalare ska betala för att Bucht inte såg till att lära sig engelska i skolan.

Det är dock bara i år som Bucht har köpt engelskakonsultationer och textredigering för 400.000 kronor. Enligt en granskning som Lantbrukets Affärstidning ATL gjorde 2016 hade Bucht gått engelskakurser för 259.000 kronor från sommaren 2015 och cirka ett år framåt. Bucht fick då svidande kritik varför jag tycker att det är mycket anmärkningsvärt och till och med korkat att fortsätta detta skatteslösar-beteende.

När departementen nyttjar den språktjänst som UD tillhandahåller kostar fem timmar exempelvis 3.750 kronor. Det finns också upphandlade textredigeringskonsultationer på departementet.

Det sorgliga är att det tyvärr inte bara är på Sven-Erik Bucht våra surt förvärvade skattepengar rinner mellan fingrarna. Det är inte bara ministrar som inte har fattat att skattepengarna inte är deras egna. Det sker dagligen bland tjänstemän i stat, kommuner, landsting och bolag som drivs med skattemedel.

Dessa konsultkostnader är i en gråzon för vad som är lagligt.

De bästa frågorna alla som jobbar med skattefinansierad verksamhet bör ställa sig vid varje beslut om inköp och investering är:

ANNONS
  1. Om det här vore mina egna pengar, hade jag köpt in den här konsulten eller beställt de här produkterna och tjänsterna då?
  2. Om det vore mitt företag, hade jag gjort den här investeringen då?

I Sven-Erik Buchts fall innebär det att han ska fråga sig om han i ett eget företag hade köpt in engelskakurser och engelska konsultationer för 659.000 kronor på två år. Eller hade han skickat en statssekreterare eller annan medarbetare som kan engelska att hålla dessa tal och förhandlingar på engelska? Kanske hade han till och med lärt sig engelska supersnabbt för att han var tvungen för att hans business skulle fungera.

Nu visar det sig att Sven-Erik Bucht har beställt tjänster som inte är upphandlade och att dessa konsultkostnader är i en gråzon för vad som är lagligt. Det kan alltså bli så att Bucht rent av får betala tillbaka dessa hutlösa summor till oss skattebetalare. Det skulle åtminstone vara avskräckande för andra ministrar och tjänstemän och ett starkt incitament att ifrågasätta vad de gör med våra skattepengar.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS