Dagens PS

Krönika: "Fuck off-pengar" ger oss frihet i livet

Fuck off-pengar
Fuck off-pengar
Therese Lundstedt
Therese Lundstedt
Uppdaterad: 15 dec. 2017Publicerad: 15 dec. 2017

Det ger också framgångsrika människor som Warren Buffet, Bill Gates och svenska Klarna-grundaren möjlighet att skänka till de som behöver det mest, skriver Dagens PS krönikör Therese Lundstedt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fortfarande sticker pengar i ögonen på andra. De som inga har anar konspiration och känner sig i underläge och de som har mycket hävdar att det handlar om personliga val i livet. Situationerna är givetvis många och ingen annan lik. Ärvda pengar ger ett försprång mot dem som inga har. Men att det går att ändra sin pengasituation på egen hand finns det många exempel på. Att spara mer pengar än man konsumerar är det första steget och att placera dem till en ränta eller avkastning är steg två.

Frågan är då varför vi alla strävar efter mer pengar. Vissa har drömmar om snabba bilar och lyxiga resor. En bild som börjar bli allt mer omodern. Men pengar är en dörröppnare, främst till ett liv där viljan och drömmarna i större utsträckning får styra än plånboken. De som sparat och investerat ihop till fuck off-pengar kan skilja sig från partnern som står i ens väg, kan säga upp sig och börja studera, kan vila upp sig på en långresa, ta tjänstledigt eller gå en kvällskurs i stället för att jobba extra. Pengar erbjuder helt enkelt frihet. Kanske ger dem oss också mindre stress i vardagen.

Att börsen och ett aktiesparande är verktygen som behövs för att uppnå detta är min ständiga käpphäst. Att spara pengar till en högre avkastning än vad madrassen och banken kan ge är ett måste för att ha råd med drömmarna. Att driva bolag framgångsrikt kan också leda i samma riktning.

Frågan är dock vad man gör med denna vunna frihet. Och med pengarna. De senaste åren har trenden slagit om rejält då flera förmögna personer också börjat dela med sig av sina pengar till dem som verkligen inte några har. Bill Gates skänker via sin stiftelse ca 20 miljarder årligen till välgörenhet, vilket är ungefär lika mycket som Schweiz ger i bistånd. Även Aktiegurun Warren Buffett skänker allt mer till välgörenhet och har som avsikt att skänka hela sin förmögenhet till dem som behöver det bäst.

Hemma i Sverige har flera framgångsrika entreprenörer under de senaste åren investerat i socialt entreprenörskap via Klarna-grundaren Niklas Adalbarts stiftelse Norrsken Foundation. Genom att låta innovation och teknik visa vägen vill de förändra världen. Anna Ryott, David Frykman och Susanna Campbell är några av hjärnorna som gett upp toppjobben för att istället förändra världen. Helt klart tack vare sina redan intjänade fuck off-pengar. Våra svenska företagsunder som Klarna, King, Daniel Wellington och Mojang har alltså inte bara gjort individer rika utan gör nu också Sverige till ett givmilt land som vill ge tillbaka till övriga världen.

Företag som delar med sig av sitt överskott till välgörenhet får också alltfler kunder. Ett exempel är GodEl, GodFond och Goddryck med Stefan Krook i spetsen. Så länge kunderna röstar med fötterna och väljer bort företag som bara skor sig själva så kan ännu fler bolag med samma grundidé få fäste.

Genom Musikhjälpen 2017 som just nu rullar har även svenska daytraders enats för att skänka pengar genom att samlas bakom ”Finanstwitter” som givarnamn. Och många är vi företagare som försöker göra gott under året och särskilt i jultider. Alla sätt är bra. Självklart skänker också jag och mitt företag till dem som inget eller lite har. Hoppas att du i år gör detsamma så att fler får chansen till en god jul.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS