Dagens PS

Krönika: "Ett lag jobbar tillsammans"

DN ger i dag en intressant historisk tillbakablick på olika grader av framgångsrikt samarbete mellan C och S i svensk politik. Detta och mycket mer i dagens ledarkoll. (Foto:TT)
DN ger i dag en intressant historisk tillbakablick på olika grader av framgångsrikt samarbete mellan C och S i svensk politik. Detta och mycket mer i dagens ledarkoll. (Foto:TT)
Malin Dohlwitz-Strindlund
Malin Dohlwitz-Strindlund
Uppdaterad: 30 aug. 2017Publicerad: 30 aug. 2017

Detta är en krönika. I texten är det krönikörens åsikter som förs fram, inte DagensPS.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Sluta att hacka på Centerpartiet – ingen vinner sympati genom att trycka ner lagets stjärnor”, skriver Malin Dohlwitz-Strindlund.

Vi går snart in i valrörelse inför valet 2018. Alliansens alla partier har sagt att de vill gå till val tillsammans. Det innebär att Alliansen är ett lag som har en gemensam motståndare och det är den sittande regeringen.

Ett lag jobbar tillsammans. Ett lag lägger gemensamma förslag som de tror på. Ett lag har supportrar och anhängare som stöttar laget och vill att laget ska vinna mot motståndaren.

Om Alliansens partimedlemmar är supportrar och anhängarna är borgliga ledarskribenter och debattörer ifrågasätter jag starkt om alla verkligen vill vinna valet och byta ut den rödgröna svaga och i mitt tycke inkompetenta regeringen. Det jag ser är snarare myteri och allt som oftast rena lögner internt i den borgliga supporter- och anhängargruppen.

Det verkar som att de flesta borgliga ledarskribenter och debattörer är eniga om att Alliansen är en förutsättning för att byta ut den rödgröna svaga regeringen. Men problemet är att de själva skriver spaltmeter som snarare kritiserar och splittrar Alliansen än som ger support och peppar till valseger.

Jag säger inte att ledarskribenterna ska bli som Aftonbladets skribenter som aldrig kritiserar sossarna och som ändrar sina åsikter så fort S ändrar sig även om de skrivit helt tvärtom bara några veckor innan. Jag tycker att det är bra att borgliga ledarskribenter kan vara mer kritiska och nyanserade. Som det ser ut i dag är de dock mer splittrande än nyanserade. De hackar framför allt på Centerpartiet och skriver inte helt sällan rena lögner så som att Centerpartiets politik inte hänger ihop, att Centerpartiet är som MP och ett “fröken Sverige-parti”, för övrigt en av de mest nedvärderade ledare jag läst. Skribenten vet dessutom att det inte går att jämföra C med MP. C har en partiledare som har suttit i regeringen, som kan ekonomisk politik och som vet att alla förslag C föreslår måste vara finansierade och hänga ihop. Skribenten vet att Annie Lööf är stark, smart och strategisk så ledaren var endast ämnad att skriva ner och splittra.

Dessutom är det populärt bland dessa skribenter och krispolitiker att kleta S på C och L även om Annie Lööf har varit väldigt tydlig med att C inte kommer att sitta i en S-regering eller samarbeta med S om inte hela Alliansen är med. Det är ett geggigt sätt att försöka få väljare att överge C för att gå till M och KD och det är ett sätt att göra självmål på Alliansen.

De flesta skribenter, tyckare och journalister lever i sin Twitterbubbla och tror på riktigt att vi väljare är intresserade av spelteorier. Jag kan tala om att alla jag pratar med är helt ointresserade av vem som tar vem. Vi vill veta vad partierna och Alliansen VILL, vilken politik alla olika partier har. Sluta älta en hypotetisk fråga och börja skriva om politik. Vi vill att våra barn ska gå i en bra och rättvisa skola. Vi vill att vi ska få vård när vi är sjuka. Vi vill att polisen kommer om vi blir utsatta för brott och vi vill att brottslingar straffas. Vi vill att de som flyr från krig, som kommer hit som arbetskraftsinvandrare och som får uppehållstillstånd snabbt ska integreras i vårt samhälle och snabbt komma in på arbetsmarknaden. Vi vill att företagare ska ha goda förutsättningar att skapa nya jobb och inte straffas med ännu högre skatter.

ANNONS

Det finns också borgliga politiker som hackar på Centerpartiet. Jag vet att det är tufft att vara i ett krisande parti och se ett parti som ökar i opinionen och vars partiledare är populärast i Sverige. Men om man har ett gemensamt mål, att få bort en regering som leder landet med en skadlig politik, borde man kunna ställa sig över missunnsamhet och jante. Man borde till och med kunna tänka att det parti som har gjort läxan och som det går bra för kanske har något att bidra med till det gemensamma målet. Att hacka på några i samma lag gör inte att man själv växer. Det gör bara att väljarna vänder er ryggen eftersom ingen vinner sympati genom att trycka ner lagets stjärnor.

Och om ett lag ska vinna en match behöver de vara samspelta. De behöver ha spelare som är bäst på sin position, de behöver ha lagledare som vill vinna och som har en gemensam strategi och ett gemensamt mål. Allra mest behöver de VILJA vinna, de behöver fokusera på att spela ett snyggt och grymt bra spel och framför allt behöver de fokusera på att göra mål i motståndarens mål.

Vi får se vad Anna Kindberg Batras efterträdare säger men om hen säger att hen också vill gå till val tillsammans med Alliansen så behöver alla borgliga partiledare, politiker, skribenter, debattörer sluta upp bakom sitt lag. Det är så man vinner matcher och val. Det är så vi tar över landet igen och framför allt att våra surt förvärvade skattepengarna går till välfärden och det vi betalar skatt för. Inget annat.

LÄS FLER KRÖNIKOR AV TEXTFÖRFATTAREN:

En röst på SD är en röst på sossarna  >

Sluta håna oss, Magdalena  >

Sluta vara så otroligt mesiga  >

Malin Dohlwitz-Strindlund är ledarskapscoach med fokus på resultat, business och välmående. Kunder är höga ledare i näringslivet, toppolitiker och entreprenörer. Hon är bland annat ledarskapscoach åt Centerledaren Annie Lööf och styrelseledamot i Värmdöcentern, Malin är även civilekonom, författare och fembarnsmamma.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS