Dagens PS

Dagens PS krönikör: "Jag blir förbannad"

Finansminister Magdalena Andersson (S) omgiven av massmedier under den klassiska budgetpromenaden från finansdepartementet till riksdagen. (Foto: TT)
Finansminister Magdalena Andersson (S) omgiven av massmedier under den klassiska budgetpromenaden från finansdepartementet till riksdagen. (Foto: TT)
Malin Dohlwitz-Strindlund
Malin Dohlwitz-Strindlund
Uppdaterad: 26 sep. 2017Publicerad: 26 sep. 2017

Regeringens “bidragsbudget” gör Malin Dohlwitz-Strindlund rasande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringen har lagt en bidragsbudget för att försöka vinna valet 2018. Det är ett högt spel som jag verkligen hoppas misslyckas. Jag hoppas att socialdemokraterna faller lika tungt som deras systerpartier i Frankrike, Norge och Tyskland för den här budgeten är inte att se till Sveriges bästa och jag hoppas att det straffar sig i valet.

Politik är att prioritera. Sverige är mitt i en gigantisk integrationsutmaning. Vi behöver få alla de flyktingar som kommit till Sverige och som fått uppehållstillstånd i arbete så fort som möjligt. Ökade bidrag minskar incitamenten att komma i arbete. Regeringen prioriterar bidrag.

Många bäckar små blir till en stor å.

Jag har under helgen haft en konversation på Twitter med en politisk sakkunnig hos civilminister Ibrahim Baylan (S). Han hävdar att höjningen av skatten på ISK-konton (investeringssparkonton) är minimal. Det säger socialister hela tiden men med alla regeringens skattehöjningar de senaste två åren ökar världens högsta marginalskatt ännu mer. Så varje gång du hör en sosse, vänsterpartist eller miljöpartist säga att det bara är 19 kronor eller en påse ostkrokar ska du tänka att de sagt detta om många fler små höjningar av skatten de senaste åren. Många bäckar små blir till en stor å.

Sverige har världens högsta marginalskatt, det vill säga skatten på den sist intjänade kronan. Höga marginalskatter leder till färre arbetade timmar, skatteplanering och att utbildning lönar sig mindre. I Sverige har vi upp till 75 procent i marginalskatt beroende på hur mycket du tjänar. Alltså 75 kronor av en 100-lapp går till skatt för många svenskar. Vi behöver inte högre skatt på någonting. Vi behöver lägre skatt på mycket.

Problemet med skatten på ISK-konton i kombination med att det är billigt och lätt att låna pengar är att regeringen indirekt säger att det är bättre att låna än att spara. Just nu är vi i en högkonjunktur med låg ränta men inom två-tre år är det lågkonjunktur samtidigt som räntan kommer att höjas och då är det många människor som kommer att få det mycket tufft. Regeringen vill bara hålla kvar makten och är inte ett dugg intresserade av hur du, jag och landet mår om några år.

Twitterkonversationen med den sosse-sakkunnige utvecklade sig till att även inkludera höjt barnbidrag då jag sa att våra fem barn har sitt sparande på ISK-konton. Han sa då att vi får 200 kronor per barn i höjt barnbidrag som vi kan lägga på sparande och därmed kommer inte skatten att märkas så mycket. Nu är ett av våra barn 18 år så vi får barnbidrag för fyra barn, vilket blir 6.940 kronor i månaden efter årsskiftet.

Jag blir förbannad när de inte förstår att det inte är deras pengar.

ANNONS

Det finns dock ett stort problem i resonemanget. Många tycks tro att barnbidraget är något som blir över. Vi har ett matkonto på 15.000 kronor per månad, så vi går minus 8.000 kronor på barnbidraget varje månad – bara på maten.

Sosse-sakkunnige tycker att vi ska vara glada för höjningen av barnbidraget och tacka regeringen för deras enorma storhet att “ge” oss 800 kronor mer i månaden i barnbidrag.

Jag blir i stället förbannad. Socialister tycker på allvar att de är goda när de ger bidrag, som om det är deras pengar som de ger bort. Jag blir förbannad när de inte på något sett verkar förstå att det inte är deras pengar utan våra surt förvärvade skattepengar som de ska prioritera. Det är inte sossarnas och vänsterpartiets pengar. Det är dina och mina pengar som de som regerar ska vara väldigt sparsamma med.

Jag vill hellre ha mycket lägre marginalskatt än höjt barnbidrag. Jag vill att regeringen hellre satsar på att poliser och sjuksköterskor får högre löner än lägger 2,8 miljarder på skatteavdrag på fackföreningsavgiften. Jag köper inte att parterna ska lösa polisens löner eftersom det uppenbarligen inte fungerar.

Jag vill att regeringen skapar kraftfulla reformer så att integrationen börjar fungera, att segregationen minskar, att det tas krafttag mot kriminaliteten i utanförskapsområdena, att skolorna i dessa områden skapar resultat. Med resultat menar jag att barn och ungdomar satsar på skolan och går ut med fullständiga betyg. Att de inser att bra betyg är en stor nyckel in i samhället. Sist men inte minst vill jag att nya svenskar snabbt ska gå från bidrag till arbete. Då är det helt självklart att bidragen ska minska, inte öka.

Skatter och bidrag är ett sätt för politiker att visa vad de prioriterar. Den svenska socialistregeringen visar att de prioriterar att människor går på bidrag och lånar i stället för att spara och jobba. Deras prioritering just nu är att vinna valet 2018 genom att ge allt till alla men inte lösa landets stora strukturella utmaningar och integrationsproblem. De verkar inte förstå att det enda sättet att få bukt med främlingsfientligheten är att lösa integrationen och samhällsproblemen.

För socialister har det alltid varit makten framför landet, makten framför allt!

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS