Dagens PS

Krönika: Bästa jullåtarna du sannolikt har missat

Högaktuelle Bob Dylans "Here comes santa claus" är en given låt på i julens spellista
Martin Gerge Nilsson
Martin Gerge Nilsson
Uppdaterad: 14 dec. 2016Publicerad: 14 dec. 2016

Jag är väldigt förtjust i julen. Än så länge i alla fall. Kan känna vissa spänningar här och var, men för den här krönikans skull kan vi utgå ifrån att jag är en ”Christmas sucker”. Det går naturligtvis tillbaka till barndomen och allehanda traditioner, varav jag gillar de flesta. En sådan, och en stark sådan, är musiken som hör julen till. Utöver speciella julskivor som spelades där hemma vill jag minnas att man under rätt många år var hänvisad till Absolute Christmas och att den mer eller mindre bestod av exakt samma låtar. Det gick inte att äntra en butik utan att höra exakt samma skiva snurra varv efter varv. Det satt liksom i ryggmärgen att Band Aid kom efter Triad, och sedan kom Wham, sedan Chris Rea och så vidare. Samtliga oundvikliga och numera viktiga(!) jullåtar var för sig, men ack så tjatigt det blev.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Så för några år sedan hände något. Från att ha varit oantastlig över säkert ett decennium började Absolute att laborera. Ut med de riktiga skitlåtarna och in med nytt och fräscht. Eller åtminstone nytt. Eller åtminstone annat. Mycket fick dock vara kvar, och faktum är att en jul är ju inte komplett utan Do they know it´s christmas, Last christmas och Mer jul med Adolphson & Falk (fortfarande en av de bästa alla kategorier). Faktum är att jag till och med skulle sakna Juligen med Just D om den försvann från spellistan.

Men sedan har vi ju all julmusik som gjorts som inte platsar på dessa skivor, och som framför allt, fara och färde, möjligen har gått er förbi. Tillåt mig att upplysa ert julmörker. Tänk er nedan förslag inte som ersättare utan som utfyllnad av er nuvarande jullista. Gudarna skall veta att det behövs då det är många timmar bakgrundsmusik som skall fyllas. Min egen jullista består av 200+ låtar. Play. Random.

Min favorit sedan två jular tillbaka är nog I heard the bells on christmas day med Echosmith, det är bara att lägga till direkt. Och på samma tema lägger ni genast till Sarah Mchlachlan och hennes mycket respektfulla cover på Joni Mitchells River. När ni ändå är i farten lägger ni givetvis till originalet också. Båda är fina på sitt sätt. December song med George Michael gillar jag av någon anledning, han är vanligtvis ingen favorit, men denna är riktigt bra. Annie Lenox gjorde en variant på Angels from the realms of glory för några år sedan, fantastisk. Lägg till.

Om man gillar snällpop, som jag stundtals gör, är Melody Clubs I don´t believe in angels oemotståndlig. I samma ände hittar man Backstreet Boys fjäderlätta It´s christmas time again. Hur bra som helst. So sue me…. bara för det lägger vi även till Christmas all over again med Tom Petty and the Heartbreakers.

Två alternativa låtar som ni med största sannolik aldrig har hört, än mindre har på era listor är Heather Nova med Always Christmas och Morten Harket (A-ha för de yngre läsarna. Osäker på om det ens hjälpte) med sin A kind of christmas card. Gemensamt har de sina mycket påtagliga röster. Jag säger inte att dessa låtar genast kommer att bli nya favoriter på er julspellista, men ge dem några jular.

Och sedan kan jag inte frånhålla er ett av mina absoluta favoritband Marillion som för två år sedan släppte sin version av Carol of the bells, som i grunden faktiskt är baserad på en ukrainsk folkvisa. Who knew.. Oavsett, så är det den bästa versionen jag har hört. Dessvärre är det nog inte så många av mina läsare som håller med, men gör mig den tjänsten och lägg till.

Lägg också till Wintersong med Sara Bareilles, missa inte Coldplay och deras hjärtskärande Christmas Lights och kom ihåg att Frank Sinatras julskiva alltid funkar. Och för att det är lite av Bob Dylan tider, Here comes santa claus är faktiskt rätt kul. För att inte öka på julstressen har jag gjort det enkelt för er och samlat ihop ett knippe låtar i en liten lista nedan, håll till godo.

Till sist, om det är något som jag verkligen vill tipsa er om så är det två klassiska verk, med betoning på klassiskt. Det är Händels Messias och Juloratoriet av Bach. Det finns egentligen ingenting som slår dessa verk i julstämning och framför allt i kvalitet.

ANNONS

God Jul!

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS