Stämningen var på topp på vinkällaren Grappe i Stockholm på onsdagen när några av vinnarna (de som hade möjlighet) i PS-tävlingen fick träffa den kände vin- och matnestorn Carl Jan Granqvist och ta emot var sitt signerat ex av boken ”Det svenska måltidsundret – från gastronomiskt u-land till världstopp”.

ANNONS

”Jätteroligt, vad glad jag blir”, utbrister Karin ”Kajsa” Segerstedt, som är en av cirka 200.000 som varje dag prenumererar gratis på vårt nyhetsbrev och på så sätt fick nys om tävlingen.

Extra glad blev hon när hon fick veta att hennes bidrag tillsammans med fyra andra vunnit.

”Ja, verkligen, det är så kul.”

Carl Jans guidade tur i vinkällaren Grappe var uppskattat bland vinnarna i PS-tävlingen. (Foto: John Uggla)
Carl Jans guidade tur i vinkällaren Grappe var uppskattat bland vinnarna i PS-tävlingen. (Foto: John Uggla)

Gabriel Thulin, också han en trogen Dagens PS-läsare, faktiskt från begynnelsen, är även han glatt överraskad.

”Ja, det är roligt.”

Gabriel Thulin har själv ett förflutet i mediebranschen, bland annat som researcher på Veckans Affärer mellan 1985 och 1995, där han stötte ihop med en av grundarna till Dagens PS: Pontus Forsström Schultz.

Medieprofilen Pontus Schultz – som omkom mycket tragiskt i en cykelolycka i Frankrike 2012, bara 40 år gammal – startade Dagens PS 2004 tillsammans med Bengt Uggla.

ANNONS
ANNONS

”Jag har träffat både Bengt och Pontus, jag minns Pontus som den bästa praktikant Veckans Affärer haft, han jobbade stenhårt, han var arbetsnarkoman”, minns Gabriel Thulin som efter VA – där Schultz var chefredaktör och ansvarig utgivare när han förolyckades – började jobba för tidningen Månadens Affärer.

I dag är Gabriel Thulin verksam för konsultfirman Hallvarsson & Halvarsson.

Anna Havsbris, ytterligare en av vinnarna i måltidstävlingen, berättar att hon slukar i stort sett alla nyheter som Dagens PS kablar ut.

”Jag tycker man får en bra överblick, nyhetsbrevet gör att nyheterna blir lätta att ta till sig, man får bra grepp om ganska många händelser.”

På Grappe fick vinnarna ett varmt mottagande. Driftansvarige Benny Skyttman drog Grappes historia i korthet och berättade att 1.500 personer i dag lagrar sina viner där.

Carl Jan Granqvist, grundaren bakom vinkällaren – som för övrigt är norra Europas största – guidade sedan sällskapet i källaren i labyrinten av lagringsfack.

”Här förvaras över 100.000 flaskor vin till ett värde av över 100 miljoner”, berättade den bokaktuelle livsnjutaren.

ANNONS
ANNONS

Han avslöjade också att Sverige i dag konsumerar mest champagne i världen per capita.

Efteråt var vinnarna upprymda och förklarade att de med spänning ser fram mot att få grotta ner sig i Carl Jans och de andra två medförfattarnas gastronomiska historiebok.

”Det ska bli så härligt att få läsa den i lugn och ro i jul.”

Här är alla vinnande bidrag i tävlingen ”Bästa måltidsminne”:

”Efter jag bott i Danmark lång tid och sen kom på besök ett bra tag efter vi flyttat gick vi till ’de Små Hæver i Pile Allé’ och jag fick det godaste ’Stjærneskud’ jag någonsin ätit.
Det var två friterade rödspättor och två vitvinsångade spättor (lagt som en stjärna) på rågbröd och sen dekorerat med mycket ’pillade rejer’ lite majonäs, sparris och mycket svart rom, citron och sen en stor duska med dill på toppen. Och gott vitt vin till!”Karin ”Kajsa” Segerstedt

 

”Jag läste som sextonåring franska i Rambouillet några mil utanför Paris. En kamrats föräldrar kom till Paris och bjöd på en överdådig middag. Måltidens clou var när njuren flamberades i rikligt med trestjärnig Hennessy. Jag har försökt upprepa succén men inte lyckats.”Gabriel Thulin

ANNONS
ANNONS

 

”Mitt bästa måltidsminne är från en restaurang som heter Dining on the rocks på Koh Samui i Thailand tillsammans med min nuvarande man för ca 10 år sedan. Förutom en fantastisk miljö med ett bord på en egen privat avsats av restaurangen under bar himmel med vågornas brus i bakgrunden, levande ljus och en klar stjärnhimmel som bidrog till en romantisk stämning fick vi ett varmt och professionellt mottagande och där åt jag en förrätt som fortfarande ligger på topp bland mina matminnen. Minns inte alla ingredienser men rätten innehöll carpaccio, jordnötssås, lime-creme, jordgubbar och örter. Avvägningen mellan de olika delarna var perfekt och det var helt fantastiskt att få uppleva en sån explosion av olika smaker. Det är den här typen av smakupplevelser som gör livet lite bättre att leva.”Anna Havsbris

 

”Under 1990-talets senare år besökte jag Grythyttan och hittade bakom Måltidens hus ett större antal perfekta, gyllengula kantareller. Kunde inte låta bli att visa upp fyndet i receptionen där man hade vänligheten att låta tillreda dem. Med rätt kryddning blev det en måltid utöver det vanliga!”Olof Kjellman

 

”Mitt bästa måltidsminne var på en vingård i Chile för 2 år sedan där vi åt en fantastisk middag, blev serverade av en egen kock samt bjöds på finfina viner från vingården. Som plus i kanten övernattade vi även på vingården och kunde gå på en vinprovning dagen efter. Det blir inte bättre och mer genuint än så här.”Anna Tegvall