Dagens PS

Philip Zandén: "Åldern är oviktig"

Film- och teaterkändisen Philip Zandén snackar om hur oviktig åldern är i dagens avsnitt av Alexander Stocks och Andreas Wilsons pod
Film- och teaterkändisen Philip Zandén snackar om hur oviktig åldern är i dagens avsnitt av Alexander Stocks och Andreas Wilsons pod
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 25 okt. 2016Publicerad: 25 okt. 2016

Trions gemensamma nämnare är scenen och Philip Zandén är senioren med en lång lista som skådespelare och regissör i filmer, teateruppsättningar och tv-produktioner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sitt stora genombrott fick Philip Zandén 1981 när han spelade Mozart i succépjäsen Amadeus på Stockholms stadsteater.

Hans framgångar är oräkneliga även i musikaler, både som aktör och regissör. West Side story av Bernstein (Chinateatern 2006) och Barberaren i Sevilla av Rosisini (Norrlandsoperan 2004) är bara ett par axplock ur repertoaren. Publiken har lärt känna Philip Zandén som proffset som rör sig vant mellan olika genrer. 2002 mottog han Svenska Dagbladets Thaliapris för rollen som Albert Speer i föreställningen Speer på Göteborgs stadsteater.

I skådespelarvännerna Alexander Stocks och Andreas Wilsons pod, som alltså är ett samarbete med Dagens PS, kretsar samtalet kring hur betydelselös åldern är i film- och teaterindustrin, där alla tre verkar.

“Alexander och Andreas är mina kompisar. De berättade att de såg mig på scenen när de var små”, förklarar Philip Zandén för Dagens PS.

“Vi skojar ofta om hur oviktig åldern är i vår bransch, och i alla kreativa branscher. Vi hade ett viktig samtal om det. Podden är ett bra sätt att utbyta tankar på med varandra, fortsätter Philip Zandén, som i en intervju med Sydsvenskan när han fyllde 60 år berättade att hans behov av att söka stillhet och djup blivit alltmer påtagligt efter decennier av hårt arbete.

Men det där med att varva ner är en sanning med modifikation i Philip Zandéns fall. Han jobbar fortfarande för fullt och står nu som regissör till musikalen “Tänk om” som har Sverigepremiär på Malmö opera i vår, “Tänk om” är den svenska versionen av Broadwaymusikalen “If/Then”.

Philip Zandén har tidigare varit teaterchef och konstnärlig ledare på Malmö opera och musikteater.

I somras spelade Philip Zandén även in dramakomedin “Kungen av Atlantis”, där han har huvudrollen. Filmen handlar om kärlek och schizofreni

Visst, tankarna på att trappa ner finns där, medger Philip Zandén för Dagens PS, men samtidigt säger han att det är svårt att avstå när roliga och utmanande projekt dyker upp.

“Då tackar man ja till det, och i min bransch kan du fortsätta jobba oavsett ålder – så länge du inte blir gaggig.”

LÄS MER: “Stocks och Wilson har en pod”

Bor: I Stockholm.
Familj: Frun Maria Salomaa, sönerna Gabriel, Maximilian, Adrian och dottern Alice.
Ålder: 62 år.
Yrke: Regissör och skådespelare.
Aktuell: Medverkar i Dagens PS pod-samarbete med Alexander Stocks och Andreas Wilson.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS