I alla större organisationer pågår ett politiskt spel. Det handlar om makt och om högre positioner, om att få vara med i gänget och om att bli omtyckt. Spelar du dina kort väl kan du bli befordrad. Det gäller att hålla sig väl med rätt personer. Det här händer i politiken, i näringslivet, på myndigheter och i statliga organisationer.

Dessutom blir nya chefer och ledare testade av anställda, chefer och kunder. Ju högre upp du befinner dig i hierarkin desto mer testad blir du. För politiska partier testas du av väljare, dina medlemmar men framför allt av media. Det behöver inte vara fel, för gör du rätt när drevet går och du kommer ut på andra sidan är du på det stora hela ”untouchable”. Du kan säga och göra mycket som inte kritiseras.

I veckan som gått har moderaterna ifrågasatts huruvida de har en kultur som främjar hat och är kvinnonedvärderande eller inte. Paritet skötte skademinimeringen exemplariskt men det faktum att mediedrevet så snabbt reagerar tyder på att medierna väntar på att få testa Anna Kinberg Batra som ledare. För ska man vara sanningsenlig har Stefan Löfven mer att jobba med vad gäller hat i sociala medier. Därför var han lite osmakligt snabb att göra partipolitik av det hela.

Två tydliga exempel på hur ledare har testats och kommit ut som vinnare är Carl Bildt som inte alls var populär när han var statsminister men som gjorde läxan, kom tillbaka som utrikesminister och då inga drevförsök bet på honom. Det andra exemplet är Annie Lööf som hade drevet på sig i två och ett halvt år, som var modig nog att vända på varenda sten i paritet, var nere på 2,8 procent i opinionsmätningarna,  men som vände och nu sakta men säkert når nya höjder i popularitet och förtroende varje månad.

Vad ska man då göra när drevet går och hur ska man välja att hantera situationen?

Här är fem tips:
1. Lös den kortsiktiga krisen genom att ta tag i problemet och göra det som krävs så som moderaterna gjorde i veckan.
2. Om du är modig och långsiktig väljer du att stämma av med dina egna värderingar och dina långsiktiga mål. Leder du enligt din egen övertygelse och dina egna värderingar eller leder du efter vad andra tycker?
3. Om du inte leder efter din egen övertygelse kommer fler och värre drev att komma vilket leder till att du ifrågasätts, förtroendet viker markant och du avsätts troligtvis efter en tid.
4. Om du väljer att börja leda efter din inre övertygelse kommer du att behöva vända på varenda sten i organisationen vilket troligtvis leder till kortsiktigt minskat förtroende, ifrågasättande och lägre opinion. Tar du dig igenom kommer du att bli hyllad av många. Här krävs mod och ledarskap att stå upp och stå kvar när det blåser som mest men du kommer att få igen det dubbelt upp.
5. Du kan välja att se drevet som din chans att ta tag i det du innerst inne vet att du behöver ta tag i eller låta bli. Det är ett vägval mellan misslyckande och framgång.

ANNONS
ANNONS

När det gäller Anna Kinberg Batra testas hon då hon är statsministerkandidat. Hittills har moderaterna gått en väg som till synes nått vägs ände. Opinionen lyfter inte genom att ha samma retorik som Sverigedemokraterna eller att ha ytliga politiska förslag om några fler timmar mer matte i skolan. För att alliansen och moderaterna ska vinna valet 2018 behöver Anna Kinberg Batra kliva i ledarskorna ordentligt. Alliansen behöver ha politiska förslag och stora reformer som på riktigt förändrar det som människor är oroliga för och det som får SD att öka. Det handlar i mångt och mycket om brister i den svenska välfärden.

Rättssamhället behöver ta krafttag mot kriminaliteten och ta tillbaka de kriminella områdena. Vi behöver bryta utanförskapet och få till en fungerande integration. Vi behöver tänka nytt och tänka annorlunda för att få upp skolresultaten till exempel genom att använda digitaliseringen på ett helt nytt sätt. Vi behöver se till att nya och fler jobb växer fram. Enkla jobb, skapa förutsättningar för företagare att anställa, reformera arbetsrätten och krossa LO:s sätt att stänga ute människor som inte har arbete. Sluta att slänga pengar på arbetsförmedlingen. Sluta göra mer av det som inte fungerar.

Anna Kinberg Batra kan bli riktigt framgångsrik som Sveriges nästa statsminister. Slaget står nu när det är två år kvar till valet. Har hon modet att följa sin egen övertygelse och göra det hon vet att hon behöver göra, eller håller hon fast vid den strategi partiet har nu som inte fungerar?

Just nu har hon chansen att vinna eller försvinna och det är olidligt spännande att se om hon vill vinna.