Dagens PS

Elaine: Du slipper inte undan!

Arbetsglädje är inte bara chefens ansvar - det är alla medarbetares
Arbetsglädje är inte bara chefens ansvar - det är alla medarbetares
Elaine Breske Hirscher
Elaine Breske Hirscher
Uppdaterad: 16 nov. 2016Publicerad: 16 nov. 2016

Vems ansvar är det egentligen att ta ansvar för att känna arbetsglädje? Många, alltför många tycker att det är chefen som dödar arbetsglädjen. Därför vill ingen egentligen ha en chef, eller? Däremot vill vi gärna ha en bra ledare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Arbetsglädje hos dig själv och medarbetarna är den viktigaste faktorn för att nå goda resultat i verksamheten. Att känna arbetsglädje är också för individen en av de främsta faktorerna för livskvalitet. Du som chef har makten att skapa arbetsglädje på din arbetsplats och det gör du genom att utöva ett inspirerande ledarskap. Den chef som lyckas med sitt ledarskap får betalt i nöjda medarbetare som smittas av chefens kraft och energi och som tycker att det är kul att arbeta mot ett gemensamt mål. Och hur gör man då det?

Det finns en rad myter om ledarskap som hindrar chefer från att bli bra ledare. Myterna hindrar både chefen själv och medarbetarna från att utvecklas och växa. De kväver entusiasmen på arbetsplatsen och medarbetarnas lust inför sina uppgifter. Det är svårt att vänja sig av med gamla mönster och man måste träna. Ingen får platt mage genom att läsa en bok om platt mage, man tränar sig till det. Och för att lyckas gäller att du tränar hårt. När du lyckats få din platta mage får du fortsätta träna för att behålla den. Ledarskap är ett evigt tränande.

Den enskilt viktigaste faktorn för att vi ska känna arbetsglädje är frihet. Det som dödar arbetsglädjen är regler som inskränker friheten och när man känner kontroll uppifrån. Vi vill klara oss själva. ”Kan själv” ­gäller i väldigt hög grad även för vuxna medarbetare. Vi vill mer och mer ha en ledare som säger ”det här är målet, fixa det hur du vill, jag litar på att du har kapaciteten”. Då får du frihet att välja vilka vägar du ska ta.

Risken med frihet är att det blir för mycket. Det är inte chefens ansvar att se till att du har tillräckliga resurser och att säga till om det inte fungerar, det är ditt eget ansvar. Men chefen kan coacha dig till att se om du kan göra på ett annat sätt och till att hushålla med dina resurser. Friheten kräver med andra ord ansvarsfulla och självständiga medarbetare. Medarbetare som också tar ansvar för sin egen självkännedom och utveckling.

Personlig utveckling är något vi förknippar med ledare och inte så mycket med medarbetar­e. Men självkännedom är viktigt hos var och en för att skapa arbetsglädje. Jag vill lägga mycket mer betoning på det personliga ansvaret. Även du har ett stort ansvar för hur du mår och hur du har det!

Att ha ordning och reda är för mig en förutsättning för att kunna känna arbetsglädje. Jag försöker vara noggrann (lyckas inte alltid) med att skriva att-göra-listor och pricka av efter hand som jag utfört något på listan. Vi vet ju att så fort vi inte har koll på våra uppgifter börjar vi läcka energi och det skapar stress för de flesta av oss.

Stress kan också kopplas till målen. För många mål, otydliga mål eller inga mål alls är alla lika stressframkallande. Det sägs att vi bara klarar av att arbeta mot ett eller två mål åt gången. Har vi mellan tre och åtta mål siktar vi ändå bara mot ett till två mål. Och har vi fler än åtta mål arbetar vi inte mot något mål alls. Handen på hjärtat – hur många mål försöker du ro iland samtidigt?

Glöm dock inte bort att även sätta upp känslomässiga mål, t e x varje gång vi går in på ett möte. Förutom att vi ska pricka av punkterna på dagordningen, ska jag som individ bestämma hur jag vill må efter mötet. Annars blir det som det blir och vi vet ju att 75% av oss tycker att många möten ofta känns meningslösa.

ANNONS

Skapa arbetsglädje gör man inte bara för att folk ska må bra på jobbet. Det är för att verksamheten ska uppnå goda resultat. När man skapar arbetsglädje tar man hand om resurserna – om folk mår bra får man goda resultat och hamnar i en god cirkel. Chefens uppgift är att coacha medarbetaren att uppnå målet, alltid med resultatet för ögonen.

Summa summarum – vi har ett gemensamt ansvar för att skapa arbetsglädje oavsett om du är ledare, medarbetare eller chef. Du har ansvar för dig. Jag har ansvar för mig. Tillsammans har vi ansvar för oss!

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS