Dagens PS

Krönika: Varningsklockan klämtar högt i Almedalen

Olof Palme talar i Almedalen. Då fick folket chans att möta sina politiker i demokratins namn
Olof Palme talar i Almedalen. Då fick folket chans att möta sina politiker i demokratins namn
Tommy Jacobson
Tommy Jacobson
Uppdaterad: 11 juli 2017Publicerad: 11 juli 2017

Detta är en krönika. I texten är det krönikörens åsikter som förs fram, inte DagensPS.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är inte mycket som är sig likt i Almedalen i dag jämfört med tiden då Olof Palme talade i Almedalen den 25 juli 1968. Almedalsveckan har mer utvecklats till en cirkus.

Länge var Almedalen ett uttryck för den unika formen av demokrati som vi kunde upprätthålla i ett folkhems Sverige, innan den brutala och våldsamma verkligheten som omvärlden levde i hade kommit även till Sverige.

Det var en möjlighet för vanliga människor att få träffa politiker i den absoluta toppen under avspända former, sas det. Varje riksdagsparti hade var sin dag i rampljuset. Almedalsveckan var en central del i de politiska partiernas verksamhet.

Genialt drag av Stefan Löfven att avstå.

I år valde vår statsminister, Stefan Löfven, att avstå från att delta i Almedalen.

Enough said.

Jag tycker att det var ett genialt drag av Löfven att avstå. När debatten i dag handlar om avgrunden som öppnats mellan det politiska etablissemanget och det som brukar kallas vanligt folk är naturligtvis Almedalen enbart en provokation för människor som inte ingår i den politiska, ekonomiska eller mediala eliten.

Det festas, minglas och dunkas ryggar på bästa sändningstid, dessutom på betald arbetstid. Vad avser de folkvalda så är det skattemedel som står för kalaset.

ANNONS

Att då göra som Stefan Löfven gjorde och i stället besöka Västkusten, MellanSverige och Norrland samtidigt som de andra drack rosévin och beundrade varandra i Almedalen är framtiden, tror jag.

Almedalen har blivit en symbol för det som möjliggjorde Brexit, som gjorde Donald Trump till president och även bidragit till att Sverigedemokraterna blivit Sveriges näst största parti.

Avståndet mellan politiker och väljarna har aldrig varit större än det är i dag.

Petter Stordalen sopade mattan med övriga deltagare.

Jag följde SVT:s “Opinion Live” på kvällarna under Almedalsveckan och förundrades över vissa inslag. Framför allt intervjuerna med partiledarna, exempelvis Löfven, var delvis intressanta. Även om jag aldrig kan begripa varför det numera alltid ska “skojas till” när SVT ska göra public service. I år var det en fånig liten plåtväska, som varje gäst skulle öppna, med “personliga” frågor i. Man kan tro att SVT inte vågar lita på att tittarna klarar av 30 minuter utan något” Allsång på Skansen”-inslag. Samma kväll var det en diskussion kring begreppet “enkla jobb”, där den magnifike Petter Stordalen sopade mattan med övriga deltagare. Att se en person som under många år försörjt sig på skattemedel som EU-parlamentarikern Carl Schlyter på fullt allvar prata om riktiga jobb som enkla jobb är närmast parodiskt. Stordalen tog blixtsnabbt ner Schlyter på marken när han förklarade att ett hotell inte kan existera utan städare.

När sedan en fnittrig Expressen-journalist och en lika uppspelt professionell mediatyckare (rosévin, någon?) försöker framställa kvalificerat trams som DJ-battle som någonting viktigt blir det bara smärtsamt. Tanken att de är där för att jobba är nog väldigt svårt att ta in för så kallade vanliga medborgare.

Nej, Almedalen har utvecklats från en god tanke om demokrati, som Olof Palme startade, till en vänskapskorrumperad cirkus för olika sorters elit i samhället. En vecka när alla sorters makthavare under så kallade avspända former – med det menas antagligen att det som sägs i Almedalen stannar i Almedalen – kan umgås, prata och festa med full lön.

Låt media och näringsliv festa själva.

ANNONS

Stefan Löfven gjorde helt rätt som gjorde bedömningen att ett deltagande i Almedalen knappast bidrar till ett ökat förtroende hos de vanliga väljarna.

Att sedan nynazisterna plötsligt börjar se Almedalen som en naturlig plats att synas på blir på något sätt sista spiken i kistan.

Mitt förslag är att flytta politikerveckan i Almedalen till Järvaveckan som genomfördes innan Almedalen. Och låt media och näringsliv festa själva på betald arbetstid i lugn och ro på Gotland.

Det vore ett politiskt statement i rätt riktning.

LÄS FLER TEXTER AV TOMMY JACOBSON:

“Dags att släcka strålkastaren på PG  >

Många likheter mellan entreprenören och Måns Zelmerlöw (DagensPS.se) >

Tack för en underbart vanlig dag  >

ANNONS

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS