Dagens PS

Storbråk i börsbolaget: ”Den här karln måste ut”

På bild: Prins Daniel delade ut utmärkelsen Entrepreneur of the Year 2012 till Anders Lönner från Meda AB. (Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 02 mars 2017Publicerad: 02 mars 2017

På bild: Prins Daniel delade ut utmärkelsen Entrepreneur of the Year 2012 till Anders Lönner från Meda AB. (Foto: TT) På bild: Prins Daniel delade ut utmärkelsen Entrepreneur of the Year 2012 till Anders Lönner från Meda AB. (Foto: TT)

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På tisdagen meddelade den välkände finansmannen Anders Lönner, som tidigare utsetts till “årtiondets bästa börs-vd” av Dagens Industri, att han avgår som ordförande för börsbolaget Oasmia. Men styrelsetoppens plötsliga sorti är i själva verket ett sätt för Lönner att förekomma styrelsen som ville sparka honom, skriver tidningen på torsdagen och hänvisar till källor.

Bakom avgången ligger nämligen ett infekterat storbråk mellan ordföranden och storägarna, skriver Di. En konflikt som bland annat har sin grund i en stenhård kravlista från den tunge finansmannen, uppger källor.

Enligt uppgiftslämnare ska Lönner i januari i år ha krävt ett höjt arvode på 200.000 kronor i månaden, bara månader efter att han tillträtt posten och godkänt det första. Det skulle ge honom en årlig ersättning på 2,7 miljoner kronor – nästan lika högt som Carl-Henric Svanbergs styrelseuppdrag i Volvo, enligt Di. Lönner ska utöver detta krävt att få 5 procent av intäkterna från alla avtal som Oasmia ingick och när detta fick kalla handen från ägarna påstås han ha hotat att sälja Oasmia-aktier ”utan att det syntes.”, skriver tidningen.

”Jag har varit med om mycket – men det här saknar motstycke”, säger en anonym källa med insyn, till tidningen.

En av storägarna fyller i, som höll möte om Lönners framtid i bolaget, i förra veckan:

”Vi var fullständigt klara över att den här karln kan vi inte ha att göra med längre utan han måste ut ur bolaget.”

Anders Lönner har inte velat kommentera Dagens Industris uppgifter utan hänvisar till den pressrelease som släpptes i samband med hans avgång. En skriftlig fråga om han, via bolaget Karo Pharma, har sålt aktier Oasmia möttes även den med tystnad. På Oasmia, vars aktie rasade 12 procent på onsdagen, är man dock övertygad om att aktier ”vräkts ut” i strid med gällande avtal.

MISSA INTE: Stor genomgång: Han är årtiondets bäste börs-vd  >

LÄS ÄVEN: Aktieägare rika – tack vare honom  >

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS