Utrikesminister Margot Wallströms tal inför Arabförbundet i Kairo har stoppats.

Detta bara några veckor efter att hon hindrats från att göra ett officiellt besök i Israel.

”Jag beklagar det här. Det är tråkigt att ett land blockerat min medverkan”, säger Wallström (S) till TT angående Saudiarabiens beslut.

”Den förklaring vi har fått är att Sverige uppmärksammat situationen för demokrati och mänskliga rättigheter och det är därför som de inte vill att jag ska få tala”, säger hon. 

Margot Wallström var inbjuden som hedersgäst av Arabförbundets generalsekreterare Nabil al-Araby vid förbundets möte för utrikesministrar i Egypten på måndagen.

LÄS MER: Här är talet som stoppades (DN.se) »

Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén rapporterar att problem uppstod redan i går kväll, då Margot Wallström och ambassadören Charlotta Sparre fick avbryta en middag i Kairo.

”Wallström fick bryta upp för att lösa ett till synes akut problem”, sade Uddén i Ekot i morse.

Att talet stoppades med kort varsel ses som en mycket hård markering av  Saudiarabien – ett av de absolut mäktigaste länderna i arabvärlden. Enligt Thord Janson, Saudikännare och doktorand vid Göteborgs universitet, är detta ett högst medvetet försök att genera Sveriges och dess utrikesminister.

ANNONS
ANNONS

Det här är ingen dask på handen utan ett knytnävsslag mot näsan”, säger Janson till SvD.

”Ur diplomatiskt perspektiv är det otroligt hårt. Man kan inte bli tydligare än så”, säger han och tillägger att händelserna i Kairo kan komma att drabba svenska företag i Saudiarabien.

Moderaternas utrikespolitiska talesperson  Karin Enström ser en risk att  man bränner relationerna till länderna i regionen.

”Först fick Margot Wallström inte komma till Israel och nu stoppas hennes tal”, säger hon till TT.

Enligt Ulf Bjereld kommer Saudiarabiens markering att få konsekvenser för Sveriges utrikespolitik – och vapenavtalet, enligt statsvetare.

”Det minskar drastiskt sannolikheten för att det militära samarbetsavtalet mellan Sverige och Saudiarabien kommer att finnas kvar. Det skulle sätta regeringen i en väldigt svår situation”, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, till DN.

Utrikesministern säger till SVT att hon inte vet om händelsen får konsekvenser för det svenska militära samarbetsavtalet med Saudiarabien.

Det kan också komma att påverka Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd.

”Vi vet nu alldeles säkert att vi inte får Saudiarabiens röst i det. Men det är till Sveriges fördel att vi stått upp för de mänskliga rättigheterna”, säger Margot Wallström till SVT.