”Det kanske verkar lite udda att chefekonomen hos Villaägarna är den som höjer ett varningens finger. Men vi har en bostadsmarknad i väldig obalans samtidigt som Riksbanken eldar på.”

ANNONS

Det säger Håkan Larsson, chefekonom på Villaägarnas Riksförbund, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han anser att Riksbankens köp av bostadsobligationer leder till en osund marknad och att man i stället borde ta hänsyn till hur snabbt hushållens skulder ökar när villapriserna stiger.

När pandemikrisen var mest akut var det bra att Riksbanken ryckte in, men nu är läget ett annat, menar Håkan Larsson.

”Visst är det bra att gasa, men inte så man kör av vägen”.

Efter coronadippen i mars-april förra året stack bostadspriserna upp igen med besked och redan i juni nåddes rekordnivåer. Särskilt starkt har villapriserna utvecklats med en uppgång på hela 15 procent senaste året.

”Drar i väg på ett osunt sätt”

Håkan Larsson påpekar att Riksbanken expansiva penningpolitik ger bränsle åt en marknad som redan har bra fart då utbudet är litet och efterfrågan stor.

”Coronakrisen har ökat efterfrågat på småhus och det finns inte hur många som helst. 60-70 procent av svenskarna vill bo i småhus, men under 20 procent av de nya bostäder som byggs är småhus. Kombinationen av att Riksbanken eldar på och en ökad efterfrågan gör att priserna drar i väg på ett osunt sätt. På lång sikt bör bostadspriserna följa löneökningarna och det gör de inte nu”, dundrar chefsekonomen på Villaägarnas Riksförbund i artikeln från Nyhetsbyrån Direkt.

Visserligen är medlemmarna glada nu, när priserna rusar, men de vill inte åka på samma baksmälla som under 1990-talskrisen, framhåller Larsson.

ANNONS
ANNONS

”Då kommer definitivt mina medlemmar att drabbas.”

Hans råd till Riksbanken är: Återgå till en mer balanserad penningpolitik!

Läs även: Fortsatt prisrally släcker bostadsdrömmar [DagensPS.se] »