Dagens PS

Unga vuxna får hjälp med räkningarna av mamma och pappa

mamma och pappa
"Mamsen och pappsen" får betala. Och det är inte för att unga vuxna är mer bortskämda, nödvändigtvis. Generationen Millenials har fått en tuff start. Foto: Unsplash
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 05 feb. 2023Publicerad: 05 feb. 2023

35 procent av millenials får hjälp med åtminstone en räkning i månaden av sin mamma och pappa för att få ekonomin att gå ihop. Och skrämmande många behöver hjälp med hyran.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt en undersökning bland 2000 amerikaner mellan december och januari får var tredje millenial hjälp med minst en räkning i månaden av mamma och pappa – och var fjärde får hyran betald av föräldrarna. Det rapporterar affärstidningen Fortune i en artikel.

I de stora städerna steg hyreskostnaderna till rekordnivåer i somras, och även om de fallit tillbaka något sedan dess är de fortfarande mycket högre än för ett år sedan.

MISSA INTE: Här sänker mataffärerna priset: “Tvungna”

Matvaror, Netflix, fordonsförsäkring

Många unga vuxna berättar också i undersökningen att deras föräldrar betalar för deras matvaror, fordonsförsäkring, Netflixkonton och elräkningar. Det kan vara ett tecken på curling från föräldrarnas sida, men mer troligt är att det är ett tecken i tiden – unga vuxna har det tuffare än på mycket länge, skriver Fortune.

Millenials är en generation som gick ut universitetet lagom till lågkonjunkturen som följde finanskrisen 2008-2009, för att sedan stappla rakt in i en pandemi när deras karriär hade behövt ta fart – hämmade av stora studielån och en tuff arbetsmarknad där de fått lite eller ingen erfarenhet på grund av ekonomiska omständigheter som de inte kan rå på.

Effekten blir att de i mindre grad har kunnat köpa en bostad än tidigare generationer och starta en familj. Det var innan 2022 kastade in hushållen i den högsta inflationen sedan 80-talet.

ANNONS

Senaste nytt

Pappa betalar

ANNONS

Men för de unga vuxnas babyboom-föräldrar var det annorlunda. Den amerikanska drömmen om att få leva ett bättre liv än de tidigare generationerna var i full gång. Välståndet växte, hushållen fick mer pengar i fickan och större bostäder.

Nu hyr fler sin bostad än på 50 år, förmögenhetsgapet mellan de över 60 och de under 40 har fördubblats under samma period och sparandet för personer mellan 20 och 40 år är på rekordlåga nivåer.

Istället är det kreditskulderna som slår i taket, vilket Dagens PS skrivit om tidigare.

Det är inte så att de unga vuxna inte vill ta hand om sin egen ekonomi. 72 procent planerar att betala alla sina räkningar själv inom två år, skriver Fortune. Men det är klurigt. 30 procent säger att de kommer behöva söka bidrag om de inte längre kan få hjälp av föräldrarna.

“Det är nästan som att vi inte vill att millenials ska få uppleva den amerikanska drömmen”, säger André Perry i en annan artikel på Fortune. Den handlar om skuldberget som tynger den unga generationen vuxna i Usa, och artikeln är döpt till “Varför Millenials inte får ha fina saker”.

Hur lågkonjunkturen slår mot upplägget återstår att se. När föräldrarna drabbas av den ekonomiska nedgången kan det mycket väl drabba den yngre generationen i form av minskat stöd.

Läs mer om privatekonomi:

Vill du läsa mer ekonominyheter? Så här enkelt tar du del av Dagens PS fiffiga nyhetstjänst, helt gratis.

ANNONS

Pension i fara – största fonden rasar över 500 miljarder

Här sänker matbutikerna sina priser

Partnern ska kunna hålla i pengarna: “Kredit är osexigt”

Expert: Inflationen slår hårt mot kärleken: många avstår date 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS