Även utanför de tre storstäderna är det tufft att ha råd att köpa bostad. I kommuner som Uppsala, Umeå och Linköping blir det allt svårare för hushållen att klara ekonomin. 

ANNONS

Det är inte bara Stockholm, Göteborg och Malmö som ser skenande bostadspriser.

Dyr bostad utanför storstäderna

Kommuner som Gotland, Varberg, Umeå och Uppsala följer tätt i spåren av storstäderna. Enligt en Di-undersökning får ensamstående hushåll, i en 57 kvadratmeter bostadsrätt, lägga över 40 procent inklusive räntor och amorteringar, på sin bostadskostnad i de nämnda kommunerna.

Priserna på både småhus och bostadsrätter har som bekant ökat rejält på sistone – medianpriset med elva respektive sex procent under det första kvartalet.

Under samma tidsperiod vände även Swedbanks boindex, som visar hushållens köpkraft för bostäder, ned rejält.

”Förändringen är större än vad vi sett på senare tid, det beror främst på den kraftiga prisuppgången”, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, till Di.

Di:s undersökning visar även att bostadskostnaderna når över 30 procent av den disponibla inkomsten för sammanboende med barn i småhus på 132 kvadratmeter i kommuner som Uppsala, Linköping, Umeå och Helsingborg.

Priser kan gå ner

Att allt fler får en tunnare plånbok kan leda till att bostadsbubblan inte håller länge till menar Arturo Arques.

”Ju fler hushåll som får en bokostnad över 30 procent av disponibelinkomster desto större är sannolikheten för prisnedgångar”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Bostadsrallyt mattas av: ”Bra att det lugnar ner sig”