Drivmedelspriserna slår i taket och för en bilägare med en Volvo V90 diesel har kostnaden ökat med 600 kronor per månad – sälj bilen om du kan är rådet från Swedbank.

ANNONS

Swedbank och Sparbankerna konstaterar att de just nu skyhöga elpriserna tillsammans med uppdrivna bensin- och dieselpriser ”gräver djupa hål i hushållens plånböcker”.

När det gäller bränslepriserna har priset på diesel enligt banken ökat med 34 procent bara sedan årsskiftet, medan bensinpriset gått upp 25 procent sedan årets början, enligt Swedbank som räknat ut att den som exempelvis kör en dieseldriven Volvo V90 D4 2000 mil per år fått en ökad månadskostnad på 600 kronor.

Den som vill slippa detta måste dra ner på sin bilkörning med 42 mil per månad, enligt beräkningarna.

Privatekonomen: Elbil är ett alternativ

”Med dagens drivmedelspriser har det blivit mycket dyrare att köra bil. Vill man slippa djupa hål i plånboken finns två alternativ – sälj bilen eller minska bilkörningen rejält. Det är inte möjligt för alla, men för dem som kan och vill så är det bra för både miljön och plånboken. Elbil är också ett mycket bra alternativ för den som har ett boende med laddningsmöjligheter”, säger Arturo Arques , privatekonom på Swedbank och Sparbankerna, i pressmeddelandet.

När det gäller de skenande elpriserna är södra Sverige hårdast drabbat.

”Om de högre elpriserna består kan månadskostnaden för en småbarnsfamilj som bor i ett större småhus i Skåne öka med 1 600 kronor i snitt per månad jämfört med i januari”, skriver Swedbank och Sparbankerna med hänvisning till beräkningarna.

”De ökade elpriserna slår olika hårt beroende på var du bor och hur du bor. Bor du i ett stort hus med direktverkande el i Malmö drabbas du betydligt mer än om du bor i ett nytt energisnålt hus i Luleå med bergvärmepump”, säger Arturo Arques.

ANNONS
ANNONS

Rekommendationen är att skaffa ett fast elpris om marginalerna är små. Omvänt är tipset ett rörligt elpris om marginalerna i privatekonomin är goda.

Elmarknaden uppges ha stora likheter med bostadsmarknaden, men det rörliga elpriset rör sig betydligt mer än den rörliga räntan för bolån, framgår det.

Läs även: Ranson på diesel i Kina – det drabbar hela världen [Dagens PS]