Genom att inte pruta förlorar svenskar flera miljarder om året som de betalar i onödan på sina bolån, skriver Di.

ANNONS

Enligt tidningen, som hänvisar till Skandia, betalar svenskar som inte tar chansen att pruta på sina bolån varje år nästan 7 miljarder kronor för mycket i räntor.

Mest utbrett visar sig detta vara i storstadskommuner. Där förlorar hushållen i snitt mellan 4 000 och 7 000 kronor om året på att de inte förhandlar om bättre villkor med banken.

Skandia har enligt artikeln kommit fram till det här genom att jämföra SCB-siffror över hushållens genomsnittliga lånekostnad med Skandias snittränta för rörlig ränta (tre månaders bindning”.

Storbankerna trissar upp räntorna

”Många svenskar betalar för mycket för sina bolån. Hos de flesta banker behöver man vara en duktig förhandlare för att få rabatt på sitt bolån”, säger Johanna Cerwall, vd Skandiabanken och förklarar att det i första hand är storbankerna som drar upp genomsnittsräntan för bolån, skriver Di.

Många kunder vet inte, säger hon, att de kan få bolånerabatt och därför betalar för hög listränta.

”Låntagare utan rätt kunskap kan gå miste om tusentals kronor varje år. Våra beräkningar visar att det i hög grad är ett storstadsproblem”, säger Johanna Cerwall också, enligt Di, som listar de 30 kommuner i Sverige där bolånetagarna uppges betala för hög ränta på sina bolån, helt i onödan.

Listan toppas av flera Stockholmskommuner med Danderyd överst, följt av Lidingö, Vaxholm, Nacka, Täby, Ekerö och Värmdö.

Dagens PS berättade nyligen, bland annat med hänvisning till DN, att rådet från experter är att ta kontakt med banken och förhandla om bättre bolåneränta sedan statliga SBAB gått ut och sänkt alla sina listräntor.

ANNONS
ANNONS

”Det här är ett tydligt tecken på att vi kommer att få billiga bolån framöver. Jag tror även att fler banker kan komma att följa i deras spår. Är det billigare för SBAB att låna pengar till sina bolån är det också billigare för andra banker”, sade Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer till DN.

Läs mer: Äldre med småhus vinnare på bostadsmarknaden [Dagens PS]

Läs även: Bostadsköp – var femte tar dyra blancolån [Dagens PS]