Peter Alestig skriver att Sophie Stenbeck, familjens egen ”Moder Theresa”, visserligen har ett stort engagemang för välgörenhet. Men det räcker inte för att släta över smutsiga affärer utomlands, menar han.

ANNONS

”Kort och gott: även om pengarna nu går till goda ändamål, har de inte tjänats på ett schyst sätt. Och det är trots allt det som hållbart företagande egentligen handlar om”, slår Alestig fast i sin kolumn där han också tar andra exempel på svensk dubbelmoral i filantropi som när H&M:s starke man Stefan Persson för något år sedan donerade en halv miljard kronor till H&M Councious Foundation, samtidigt som klädjätten  fortfarande har fabriker i Bangladesh som inte är annat än ”dödsfällor”, enligt en färsk rapport.

Ikea har å sin sida skänkt 357 miljoner till UNHCR, samtidigt som den svenska möbelsuccén ”misstänks ha sysslat med skatteflykt”.

Och Wallenbergarna pytsar årligen in miljarder kronor till forskning och utbildning i föredömlig anda, samtidigt har småbarn traskat runt på soptippar i Pakistan ”för att plocka pappersskräp till Wallenbergarnas delägda bolag Stora Enso”, konstaterar Peter Alestig i Svenskan.

Han lyfter några globala näringslivstoppar, som gjort sig kända som generösa filantroper.  På den listan, som inte innehåller några svenska namn, figurerar bekanta namn som Bill Gates, Warren Buffett och Richard Branson.

ANNONS
ANNONS

LÄS KRÖNIKAN:”Tjäna hellre pengarna på ett schyst sätt” » (Analys i SvD Näringsliv av Peter Alestig)