Bostadsrättsföreningarna kan tvingas chockhöja sina avgifter, skriver Affärsvärlden. Särskilt sårbara är nya BRF:er som fortfarande har stora lån. Men det kan sätta press på priserna.

ANNONS

Bostadsrättsföreningarna har hittills haft en snittränta på 1 procent, men de kan nu snabbt stiga till 3 procent, konstaterar Hans Arén, vd på Finopti, i en intervju med Affärsvärlden. För att klara det nya läget kommer många föreningar att behöva ta ut högre avgifter i stället.

”Då kommer boendekostnaden dubbleras för många människor. Det finns många nya föreningar, framför allt i storstäderna, som har 15 000–16 000 kronor per kvadrat i belåning”, säger Hans Arén till Affärsvärlden.

Han tror att många kommer att behöva leta efter alternativa boenden för att de inte kan betala avgifter på den nya nivån. Detta kan i sin tur dra ner priset på bostäderna.

BRF behöver välskött ekonomi

Även SBAB:s chefekonom Robert Boije tror att läget kan bli en chock för BRF:er, som han bedömer dåligt rustade för situationen. Många köpare tar inte hänsyn till föreningens ekonomi när de köper, men det kommer att ändras nu, anser Boije.

Han tipsar alla bostadsrättsföreningar att ta fram en bra finansplan som är framåtsyftande och tar hänsyn till exempelvis framtida behov av renoveringar. Man bör räkna med en möjlig räntesats på 3 procent. Det är också viktigt att se över föreningens lånevillkor.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

3 tips: Så rustar ni er BRF för framtiden [Dagens PS]
Expert: Onödigt höga avgifter i bostadsrättsföreningar [Dagens PS]