ISK inget överklasskonto, slår proffset fast.

ANNONS

”Det är inte bara gubbar på Östermalm som har ISK”, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank, till SvD.

I höstens budget höjer regeringen efter förhandlingar med Vänsterpartiet skatten på investeringssparkonton (ISK). Enligt V får det positiva effekter på jämställdheten.

”Det är en träffsäker och bra reform på det sättet att den riktas mot den tiondel av befolkningen som har högst inkomster, varav en majoritet i gruppen är män”, skrev Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, i ett pressmeddelande.

Men det uttalandet saknar grund, enligt en Sifoundersökning som Avanza Bank tog fram tidigare i år. Där framgår det att ISK är en jämställd sparform.

1.147 personer tillfrågades om de ISK-sparar. Ungefär var fjärde svarade ja. Av de cirka 300 personerna som uppgav det var drygt 40 procent kvinnor.

Snittåldern på spararna blev 42 år, enligt rapporten, och nästan hälften tjänade under 26.000 kronor i månaden efter skatt.

Därför faller V-toppen Ulla Andersson prat om att det bara är rika män på Östermalm som sparar på ISK platt, konstaterar Claes Hemberg på Avanza Bank, som avfärdar snacket om att det skulle vara frågan om ett överklasskonto.

ANNONS
ANNONS

”Hur man än räknar så vinner ISK fortfarande med hästlängder mot andra sparformer. Det är bara synd att politikerna är inne och fingrar på den, för det skapar en känsla av att sparare inte rår över sina egna pengar”, säger Hemberg till Svenska Dagbladet.

Regeringens skattehöjning ligger på 2 procent på två av de tre vanligaste sparformerna för börsplaceringar; både sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring omfattas av pålagan genom så kallad schablonbeskattning.

Regeringen räknar med att dra in 790 miljoner kronor i skatteintäkter på höjningen på 0,25 procentenheter. Skattehöjningen införs vid årsskiftet.