Just nu är det ett ypperligt tillfälle för hushåll med bolån hos en storbank att ringa banken och pruta på räntan, enligt Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer.

ANNONS

Statliga SBAB sänkte den 6 augusti alla listräntor för bolån och i dag är den lägsta räntan hos bolåneinstitutet 0,84 procent, berättar Dagens Nyheter och förklarar att räntan aldrig varit så låg tidigare.

SBAB motiverar sina räntesänkningar med låga upplåningskostnader och att man vill stärka konkurrenskraften på marknaden.

Räknar med billigare bolån framgent

”Det här är ett tydligt tecken på att vi kommer att få billiga bolån framöver. Jag tror även att fler banker kan komma att följa i deras spår. Är det billigare för SBAB att låna pengar till sina bolån är det också billigare för andra banker”, säger Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer till DN och råder bolånetagare att kontakta banken och pruta på räntan.

Läget är just nu tacksamt för det, menar experten och får medhåll.

”Om konsumenter tar sig tiden att undersöka marknaden och konkurrensutsätta sin bank är det en bra prispressare. På så vis är det tänkbart att det här kan få fler att följa efter”, säger Kicki Westerståhl, chef på Konsumenternas Bank- och finansbyrå, till tidningen som konstaterar att flera orsaker ligger bakom den extremt låga räntan på bomarknaden, däribland hårdare konkurrens mellan aktörerna och en historiskt låg styrränta.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Extremt låg ränta på bolån i juli [Dagens PS]