Nu får du fin sparränta på ditt överskott på skattekontot hos statliga Skatteverket medan bankerna fortsätter snåla med sparräntan.

ANNONS

Dagens PS har tidigare berättat, då med hänvisning till Di och med en annan vinkel, att Skatteverket för första gången på fem år erbjuder intäktsränta på överskott på skattekontot (se länk under artikel).

Det gäller sedan 1 november och sparräntan, intäktsräntan som det heter formellt, gick då upp från noll till 1,1 procent hos Skatteverket.

Eftersom intäktsräntan är skattefri motsvarar det en beskattningsbar sparränta på 1,6 procent, skriver nu Svenska Dagbladet och konstaterar att det går att undvika att få överskottspengarna hos skattemyndigheten utbetalade till sitt bankkonto genom att logga in på Skatteverket och lägga upp en utbetalningsspärr.

Luta dig tillbaka och se pengarna växa

Pengarna är då kvar så länge du önskar och tickar upp i värde med räntan.

Du väljer själv när du vill ta ut pengarna.

Du kan också sätta in mer pengar på ditt skattekonto genom bank- eller plusgiro och få pengarna att växa ännu mer.

ANNONS
ANNONS

Det här är alltså fullt möjligt.

Och samtidigt håller bankerna girigt håller fast vid sin nollränta på sparkonton – men är snabba att höja sina boräntor när Riksbanken nu höjer styrräntan.

På sin höjd erbjuder någon storbank en sparränta på futtiga en halv procent.

Det ska ses i ljuset av att de svenska storbankerna nyss redovisat nya rekordresultat med i synnerhet ökade intäkter på sina räntemarginaler på lån.

Fritt fram att ha sitt sparkonto hos Skatteverket

Daniel Eriksson, rättslig expert på Skatteverket, understryker i SvD att skattekontot inte är tänkt att fungera som ett sparkonto som ger ränta.

Men samtidigt finns det inga hinder för det.

ANNONS
ANNONS

Har du skatteskulder, exempelvis om du betalat för lite skatt, dras kvarskatten automatiskt från skattekontot.

Men då finns det möjlighet att reglera det så att det blir ett överskott med sparränta på skattekontot igen genom att sätta in mer pengar.

Daniel Eriksson höjer ett varningens finger i tidningen för att om ingen aktivitet alls synts på skattekontot på tio år, då finns risken att pengarna som är där tillfaller staten genom den så kallade tioårsregeln.

Läs mer: Så slipper du bli golvad av Skatteverkets straffränta [Dagens PS]