Räntan tickar upp till det dubbla för över en miljon svenskar som drabbats av kvarskatt – så undviker du Skatteverkets snyting.

ANNONS

Betala din kvarskatt före 1 november.

Då slipper du drabbas av dubbel straffränta på din kvarskatt.

Det här berättar Dagens Industri som konstaterar att en ”skattesmäll på hundratals miljoner kronor hotar om inte 1,3 miljoner svenskar betalar årets kvarskatt” i tid.

Det är alltså vid månadsskiftet som räntorna höjs, även för innestående pengar på skattekontot vilket innebär att det åter är mer lönsamt att ha en sparad slant på skattekontot än hos någon av de svenska storbankerna.

Men för dig som har kvarskatt blir effekten den motsatta då straffräntan som redan nämnts blir dubbelt så hög från och med nästa vecka – när oktober övergår i november.

ANNONS
ANNONS

Då höjs kostnadsräntan från 1,125 procent till 2,5 procent, framgår det.

Straffräntan från Skatteverket avdragsgill – men det är långt dit.

Orsaken är att snitträntan på statsskuldväxlar stigit och det gör att även skattemyndighetens räntor justeras upp, skriver Di.

Nu går det att dra av kostnadsräntan i deklaration.

Men det är då det och för många kanske extrautgiften blir kännbar för privatekonomin, särskilt med tanke på att allting blivit dyrare i kölvattnet av en skyhög inflation.

Den som fick besked om kvarskatt i augusti har förfallodag 14 november, men redan från 1 november börjar den nya straffräntan gälla och därmed tvingas du betala den högre räntan om kvarskatten inte regleras före det.

Daniel Eriksson, rättslig expert på Skatteverket, klargör i Di-artikeln att den nya räntan gäller från månadsskiftet.

ANNONS
ANNONS

Den som betalar efter det kan räkna med en obehaglig överraskning, heter det.

”Här höjs räntan från 16,25 procent till 17,5 procent”, säger Daniel Eriksson till tidningen.

Läs även: Se upp – skattesmäll hotar svenska pensionärer [Dagens PS]