Dagens PS

SEB varnar för "stora ekonomiska bakslag"

SEB varnar i konjunkturprognosen
SEB varnar i konjunkturprognosen
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 29 aug. 2017Publicerad: 29 aug. 2017

Det skriver banken i en konjunkturprognos.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sveriges BNP väntas enligt SEB växa mer i år och nästa år än tidigare prognos och drivkraften i ekonomin är bostadsinvesteringar medan privat konsumtion utvecklas lugnare.

Det är Nyhetsbyrån Direkt som återger vad storbanken kalkylerar med och enligt konjunkturprognosen  stagnerar den offentliga konsumtionsvolymen – trots att jobbtilväxten är rekordhög.

Allvarliga problem som nämns är svårigheterna för företag att rekrytera, särskilt inom byggsektorn men även inom den offentliga sektorn, och det här hämmar tillväxten, slår SEB fast, under den senare delen av prognosperioden, som alltså omfattar 2017 och 2018 (delvis även 2019) och där BNP i år väntas öka med 3,2 procent och under 2018 med 2,8 procent; att jämföra med bankens föregående prognos då BNP förutspåddes öka med 3,1 procent 2017 och 2,6 procent nästa år.

Sammanfattningsvis framgår det att arbetslösheten väntas falla till 6 procent under 2018 och samtidigt spår SEB att lönetillväxten lyfter till 3,5 procent under 2019.

“Ett oväntad starkt arbetsutbud möjliggör en längre period med tillväxt över trend och skapar statsfinansiellt budgetutrymme för nya satsningar. Men tecknen på en obalanserad bopris- och skuldutveckling är tydliga”, heter det i prognosen, skriver Nyhetsbyrån Direkt i artikeln om SEB:s konjunkturprognos, som även förtäljer följande:

Regeringens höstbudget väntas innehålla 30 miljarder kronor i reformer/stimulanser. Uteblivna skattehöjningar innebär en mer expansiv och procyklisk finanspolitik. Ändå faller offentlig skuldsättning till strax över 35 procent av BNP under 2019, alltså i linje med ” skuldankaret”.

Även om inflationen stiger något nås inte målet 2 procent fullt ut trots högkonjunktur. Allt stramare resursläge och normalisering i omvärlden gör ändå att Riksbanken höjer räntan i april 2018 och sedan genomför ytterligare fyra räntehöjningar under 2018-2019 till 0,75 procent.

“Att penningpolitiken är extremt expansiv i en stark konjunktur ökar riskerna för stora ekonomiska bakslag på sikt på grund av uppdrivna hushållskulder och bopriser”, skriver SEB, som räknar med att reporäntan blir kvar på samma minusnivå (-0,50 procent) i december i år och att den höjs till 0,0 procent i december 2018 och därefter till 0,75 procent i december 2019.

ANNONS

I övrigt konstaterar SEB att kronan i dag är undervärderad mot både dollarn och euron med 5 procent, dock väntas kronan rycka upp sig i samband med Riksbankens höjningar.

När det gäller exportföretagen blir den negativa effekten inte så stor för dessa – trots att dollarn väntas tappa i värde mot kronan i slutet av året och i slutet av nästa år. Förklaringen är enligt SEB en global konjunktur som räddar upp exportföretagens situation.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS