Globalt stigande långräntor gör att de längre bundna boräntorna är på väg upp snabbare än väntat i Sverige. Där till höjer Riksbanken reporänta tidigare än sagt, vilket väntas dra upp även de rörliga bolåneräntorna.

ANNONS

Det skriver SBAB i Boräntenytt.

När det gäller de bundna boräntorna är det framför allt räntor på mellan fem och tio år som går upp, konstaterar det statliga bolåneinstitutet, som emellertid menar att den globala och svenska ekonomin står stark i tredje pandemivågen och att det därför inte är någon dramatik, även om räntorna stiger i snabbare takt än väntat.

”Europa och Sverige har – så här långt – inte drabbats av det amerikanska inflationsspöket. Trots det har ändå långräntorna gått upp något. I likhet med de bedömningar som görs på räntemarknaden i stort, bedömer vi att de långa bundna räntorna nu är på väg upp något snabbare än väntat. Det drar med sig även de långa boräntorna”, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije i ett pressmeddelande.

SBAB slår fast i prognosen att det är mest förmånligt att binda bolåneräntan, särskilt på räntor på mellan fem och tio år.

”Att välja bunden ränta kan passa hushåll med små marginaler i sin ekonomi när det finns en påtaglig risk för att räntorna är på väg uppåt. Det är dock viktigt att komma ihåg att man då kan komma att få betala ränteskillnadsersättning till banken om lånet behöver lösas i förtid om räntorna i motsats till vad som spås prognosen, har fallit då”, säger Robert Boije.

ANNONS
ANNONS

Läs även: FI varnar för haussad bolånespiral [DagensPS.se] »