Med ett nytt år i sikte så är det dags att se över beskattningen innan det är försent. Om man till exempel har sålt sin bostad så kan det handla om stora summor. Gå igenom listan nedan och se vilka viktiga beslut du behöver ta för att få chans till sänkt skatt. 

ANNONS

Det är aldrig fel att se över sin privatekonomi och sällan är det så naturligt att göra det som inför ett nytt år. Expressen har pratat med Christin Sahlberg vid Compriser och samlat tips och på åtgärder man kan se över för att få sänkt skatt. Har nedan har vi sammanställt en komprimerad version av listan från deras artikel.

Uppskovsräntan

Om man sålt sin bostad med vinst under året så ska man betala 22 procent i vinstdeklaration nästa år. Men den som uppfyller förutsättningarna kan begära räntefritt uppskov på betalningen till följande år. Det kan liknas vid ett räntefritt lån motsvarande beloppet som kan betalas ett år senare.

Ränteavdraget

Räntorna som du betalar på bolån, privatlån och kreditkort drar ner din skatt. Upp till 100 000 SEK i räntor reducerar din skatt med 30 procent av räntebeloppet och räntor över 100 000 SEK reducerar skatten med 21 procent.

Kvitta förluster

Årets vinster på sålda värdepapper kan kvittas mot förluster av sålda värdepapper. Om du sålt med vinst kan de vara ett bra tillfälle att sälja något med förlust för att kvitta förlusten mot vinsten och betala mindre i skatt.

Rut och rot

Nu är det dags att se över rot- och rutavdrag och avdrag för grön teknik för att det ska hamna på rätt sida av årsskiftet innan det är försent. Arbeten som du gör avdrag för måste vara betalda innan årsskiftet och utförda senast den 31:a januari.

Tjänstepension

Du som inte får tjänstepension eller är egen företagare får spara privat med avdragsrätt i en IPS eller privat pensionsförsäkring. Om du vill pensionsspara avdragsgillt för i år måste du göra det innan årsskiftet.

ISK-kontot

På ISK-kontot betalar man inte skatt på sina vinster utan man betalar årlig skatt istället. Den 31:a december sammanställs underlaget för schablonintäkten.

Välgörenhet ger skattereduktion

Den generöse kan få avdrag baserat på sina donationer till välgörenhet. Maxbeloppet är 1500 SEK eller 25 procent på beloppet man skänkt vilket betyder att du kan få avdrag på gåvor till välgörenhet upp till 6000 SEK.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Skattebesluten du måste ta före nyår [Expressen]

Läs även: 9 av 10 föräldrar sparar till sina barn [Dagens PS]

Läs även: Spara pengar med regeln om en procent [Dagens PS]