Dagens PS

Så kan du samäga en sommarstuga – utan bråk

fritidshus
Att äga sommarstugan med andra kan ge både för- och nackdelar. (Foto: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 21 apr. 2022Publicerad: 21 apr. 2022

Att äga sin sommarstuga tillsammans med andra kan vara en bra lösning för den som söker ett semesterparadis på landet. Det kostar mindre och du kan dela arbetet med andra. Men med samägande kan det också uppstå konflikter. Så här kan du undvika dem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är juridikföretaget Lexly som delar med sig av ett antal tips till alla som har funderat på att skaffa fritidshus ihop med vänner, eller som helt enkelt har ärvt en stuga tillsammans med andra släktingar.

För att äga huset ihop måste ni vara eniga om alla beslut, enligt samäganderättslagen.

“Det här kan ställa till med problem om ägarna inte pratat igenom och kommit överens om vissa saker”, säger Helena Koos, senior jurist på Lexly. I allra värsta fall kan osämja och oförmåga att komma överens leda till att huset säljs på offentlig auktion.

Helena Koos tycker att man ska skriva ett samäganderättsavtal. Där ska alla ägare försöka komma överens om så mycket som bara är möjligt på förhand.

Om en andel i er sommarstuga ska säljas

“Ju mer ni kan enas om i ett avtal, desto färre blir anledningarna till att ni ska bli osams”, säger Helena Koos.

Saker som kan vara viktiga att diskutera är till exempel hur mycket varje ägare ska få använda stugan och hur ni ska ta hand om de gemensamma kostnaderna som det innebär. Dessutom kommer stugan att behöva underhållas, och även det behöver man komma överens om. Dessutom behöver ni ett system för löpande kostnader som räkningar.

Förutom det kan det vara bra att redan på förhand komma överens om hur man gör när någon vill sälja sin andel i stugan.

ANNONS

“Ska övriga ägare få möjlighet att köpa ut den ägaren? Ska de ha förköpsrätt? Och om alla vill sälja: hur ska en eventuell vinst fördelas?”, säger Helena Koos.

Hon menar att den frågan kan ha flera möjliga svar. Utgångspunkten är att en andel kan säljas på allmän auktion. Men den rättigheten kan man avtala bort. Det innebär å andra sidan i sin tur en inlåsningseffekt för ägandet.

Läs också:

Här hittar du fritidshus till drägliga priser

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS