Regeringen planerar att sälja upp till 230 miljoner aktier i Nordea, motsvarande 5,7 procent. Det kommer att betyda att staten minskar sitt ägande i banken från 13,4 procent till 7,8 procent.

ANNONS

Nordeas aktie handlades vid Stockholmsbörsens stängning till en kurs på 78:75 kronor per aktie. Men priset ska enligt departementets pressmeddelande bestämmas under onsdagen. Om de skulle säljas till stängningskursen på tisdagen skulle det inbringa omkring 18,1 miljarder kronor till statskassan.

Intäkterna från försäljningen kommer regeringen att använda till att minska statsskulden.

”Statens roll är att reglera bankerna, inte att äga dem. Bankaktier är riskfyllda tillgångar och banker kräver strikta regelverk och omfattande tillsyn. Inriktningen för regeringen är därför att minska det statliga ägandet i Nordea”, säger finansmarknadsminister Peter Norman i en skriftlig kommentar.

Regeringen riktar försäljningen till svenska och internationella institutionella investerare. De får lägga anbud och ange vad de vill betala för aktien.

Morgan Stanley, Credit Suisse och SEB har utsetts till att sköta försäljningen.

Frågan är hur börsen kommer att reagera. Nordea föll rejält, 2,0 procent, den 3 oktober i fjol efter rykten om att staten ska sälja sina aktier i bolaget.

Mats Andersson, bankanalytiker på Cheuvreux, pekar på att rabatten till de institutionella placerarna var 5 procent förra gången staten sålde ut Nordea-aktier, i februari 2011.

– Det är väl rimligt att staten kommer att sälja med lite av en rabatt för att få in nya ägare. Hur stor den rabatten blir nu återstår att se.

Andersson påminner också om att beslutet att sälja aktierna ligger helt i linje med en mycket tydligt uttalad politik från regeringen.

ANNONS
ANNONS

– Det är ju ingenting att förvåna sig över.

TT: Hur tror du aktien kommer att reagera de närmaste dagarna?

– Jag tror att priset kommer att gå ner i morgon, baserat på den här rabatten vi har talat om. Sedan tror jag att vi kommer att se lite volatilitet i aktien, slagig handel, de närmaste dagarna. Men långsiktigt är det positivt att det överhäng som statens tydliga försäljningspolitik har inneburit minskar nu, samtidigt som det är ett bra tillfälle för investerare att komma in i aktien, svarar Andersson.