Den amerikanska centralbankens överraskande stora räntesänkning fick aktiekurserna att rusa rejält på New York-börserna. En oväntat låg förlust för bankjätten Goldman Sachs bidrog också till optimismen.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex stigit med 4,2 procent till 8 924,1 medan Nasdaqs kompositindex hade gått upp med 5,4 procent till 1 589,9.

USA:s centralbank sänkte på tisdagen styrräntan till praktiskt taget noll för att undvika att USA hamnar i deflation och för att bekämpa den kreditkrisen. Men minst lika uppskattat av investerarna var beskedet att Fed kommer att vidta ytterligare åtgärder för att stimulera utlåningen och den ekonomiska aktiviteten.

Kurserna sköt genast i höjden efter beskeden.

Tidigare på dagen presenterade Goldman Sachs en kvartalsförlust 2,1 miljarder dollar, den första sedan aktien noterades 1999. Förlusten var dock lägre än väntat och aktien steg 14,4 procent och drog med sig andra finansaktier uppåt.

Teknikaktierna fick ett lyft efter att även elektronikåterförsäljaren Best Buy visat en lägre kvartalsförlust än förväntat. Mjukvarutillverkaren Microsoft och processorjätten Intel steg 5,6 respektive 7,2 procent.

ANNONS
ANNONS

Rallyt till trots finns det fortfarande orosmoln på börshimlen. Ny statistik visar att konsumentpriserna sjönk rekordmycket för andra månaden i rad i november samtidigt som antalet påbörjade nya bostäder samma månad var rekordlågt.