Dagens PS

PS publisher totalsågar Magdalenas prognos

Hur har du räknat, Magdalena Andersson? Mats Hedberg, Dagens PS publisher, får inte siffrorna att gå ihop när han granskar det påstådda BNP-fallet i relation till det dramatiska raset i den egna privatkonsumtionen. (Foto: TT)
Hur har du räknat, Magdalena Andersson? Mats Hedberg, Dagens PS publisher, får inte siffrorna att gå ihop när han granskar det påstådda BNP-fallet i relation till det dramatiska raset i den egna privatkonsumtionen. (Foto: TT)
Mats Hedberg
Mats Hedberg
Uppdaterad: 06 apr. 2020Publicerad: 06 apr. 2020

Delar med mig av en rykande färsk och uppdaterad prognos för hur stort fallet i bruttonationalprodukten (BNP) kan vara, och som indikerar att svensk ekonomi för närvarande krymper med cirka 20 procent på årsbasis. Inte 6 procent som är Magdalena Anderssons och Sveriges officiella prognos säger.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Åtminstone när man tittar på min och familjens privatekonomi. Jag betalade just min American Express-faktura (ja, några dagar sent), och det brukar vara behäftat med viss ångest. Inte den här gången eftersom den var på endast en tredjedel mot normala beloppet (storleken spelar i detta fall ingen roll) – alltså minus cirka 66 procent.

Om detta sedan justeras med boendekostnader och en del annat så blir det en minskad privatkonsumtion med cirka 40 procent. Alltså långt ifrån Magdalena Anderssons och finansdepartementets prognos.

Ekvationen konsumera-stanna hemma går inte ihop

Har jag medvetet hållit tillbaka min konsumtion? Tvärtom – jag har stödköpt en del. Till och med ringt några av mina favoritaffärer och frågat om de överlever, om jag ska komma förbi och köpa något (läs bland annat Alpingaraget). Men hur ska jag kunna konsumera som jag brukar när vi uppmanas att sitta inne?

Hur kan jag våga skriva så här och därmed utmana alla smarta tjänstemän på finansdepartementet (och for the record – de är smarta)?

Jo, BNP utgörs i Sverige till cirka 50 procent av vår privata konsumtion, vilket är lågt i ett internationellt sammanhang där privatkonsumtionen ofta utgör kring 75 procent. Du kan göra din egen BNP-prognos om du är nyfiken eftersom det kan vara relevant när man gör en bedömning av hur allvarlig nuvarande nedstängning av ekonomin är. Och det kan också vara av relevans när man försöker bedöma om åtgärderna regeringen föreslår kan väga upp för efterfrågebortfallet i ekonomin.

Här tillhör Sverige bottensegmentet. Svenska åtgärderna sägs motsvara cirka 6 procent av BNP. I Tyskland är motsvarande siffra runt 30 procent.

Nedstängningen kan vara ett slag i luften

ANNONS

Om vårt land inte helt ska packa ihop måste något göras. Antingen måste stimulanserna bli större och enklare. Helikopterpengar till privatpersoner och företag. Inte nuvarande upplägg som kräver ett processande för utbetalning som tar tid, och som för tankarna till talesättet ”operationen lyckades men patienten dog”.

Eller så måste vi snart börja öppna upp landet. Detta är en relevant diskussion då en del av de senaste medicinska rapporterna tyder på att smittan är betydligt mer spridd än man tidigare trott. Därmed kan nuvarande nedstängning vara helt, eller åtminstone delvis meningslös. Självklart ska vi försöka rädda människoliv! Men kan det vara så att nedstängningen egentligen inte har någon större medicinsk effekt?

Jag är bekymrad över att som så ofta förr är den svenska så kallade åsiktskorridoren alltför smal och där vi inte kan ha en öppen diskussion.

Ps. De läkare som den här gången funderar på att skriva till mig: Jo jag förstår mänskligt lidande – jag har själv en smittad mamma som riskerar att duka under av Corona.

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS