”Det är då själva rånet börjar”, säger chef på pensionsmyndigheten och berättar om det sofistikerade upplägget.

ANNONS

DN berättar att bedragarna satt i system att locka sina offer på Facebook med sponsrade inlägg och löften om högre pension.

Den som faller för frestelsen hamnar på hemsidor där bedragarna samlar in personuppgifter för att sedan lura av de intet ont anande svenskarna deras pengar.

Enligt Erik Fransson, chef för fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten, har bedrägeriförsöken pågått en tid och myndigheten varnar nu för bedragarna, som ger sken av att vara samarbetspartners till pensionsmyndigheten.

Citypension, Pensionsföreningen och Pensionsförmedlingen är exempel på ”bolag” som sysslar med brottsligheten där den som exempelvis klickar sig in på vad som ser ut som en kostnadsfri räknekalkyl efteråt blir uppringd av bedragarna, som är på jakt efter offrens personuppgifter.

”Det är då själva rånet börjar. De uppmanar personen att ha sin bankdosa tillgänglig och skriva in sin kod för att ’identifiera sig’. Då är de inne på spararens bank och när de ber om en andra identifiering så är det i själva verket ett godkännande av en överföring. Sedan är pengarna borta”, förklarar Erik Fransson i DN-artikeln.

ANNONS
ANNONS

För att komma åt bedragarna krävs det en polisanmälan från någon drabbad. Pensionsmyndigheten har varit i kontakt med Facebook, där bedragarna marknadsför sig, men det sociala medieforumets Sverigekontor agerar inte förrän det inkommer en polisanmälan och i Pensionsmyndighetens fall kan det på sin höjd handla om varumärkesintrång, enligt Erik Fransson som nu alltså går ut med en skarp varning till allmänheten att inte logga in eller signera med bankdosa på hemsidorna som bedragarna länkar till från Facebook.

Han anser att det rör sig om ”brutala skurkar” som opererar.