Dagens PS

Chefskris i Sverige när 90 000 chefer går i pension 

Chefer går i pension
Sverige har en väldigt ålderstyngd chefskår (Foto: Pexels)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 09 maj 2025Publicerad: 09 maj 2025

Sverige står inför ett stort generationsskifte i ledarskapet. Över 90 000 chefer är 55 år eller äldre och kan gå i pension inom tio år. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det visar en ny kartläggning från chefsorganisationen Ledarna.

Bara i Stockholms län handlar det om över 25 000 seniora chefer, visar siffror från SCB.

“Det kostar att rekrytera chefer och det är en oerhört viktig investering. Vi behöver fler arbetsgivare som vårdar den investeringen” säger Andreas Miller, förbundsordförande i Ledarna.

Vill du få dagens viktigaste nyheter direkt i inkorgen?

Läs mer: Generation Z: Bli chef? Nej tack, det är för stressigt. Dagens PS

Vill gå vid 63 

När Ledarna frågade 1 008 chefer om deras pensionsplaner var det tydligt att många helst vill gå tidigare än de tror att de faktiskt kan.

63 år är genomsnittet för när chefer vill gå i pension. 67 år är genomsnittet för när de tror att de kommer gå.

Nästan hälften räknar med att stanna kvar som chefer ända fram till pensionen. De som hoppar av tidigare gör det ofta av hälsoskäl – framför allt stress, press och obalans mellan jobb och fritid.

ANNONS

Missa inte: Pension i Spanien? Då är det hit du ska flytta. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Bara en av fyra chefer är under 40

Sverige har en ovanligt ålderstyngd chefskår. Endast 25 procent av alla chefer är under 40 år, vilket gör behovet av nyrekrytering akut i många branscher.

Samtidigt visar rapporten Ung och chef – precis som alla andra? att unga chefer inte alltid får en bra start. Två av tio får ingen introduktion alls och nästan hälften tycker att introduktionen var dålig eller otillräcklig. 

För att säkra framtidens ledarskap behövs mer än rekrytering, menar Ledarna, det krävs stöd, introduktion och rimliga arbetsvillkor genom hela karriären.

“För att klara chefsförsörjningen måste vi bredda bilden av vem som kan och vill vara chef”, säger Andreas Miller. “Vi måste få till en bättre mångfald i chefskåren, en viktig del i detta arbeta är att ge chefer rätt förutsättningar och säkerställa att chefsuppdragen år långsiktigt hållbara”. 

Unga chefer
Unga chefer mår sämre på jobbet (Foto: Pexels)

Unga chefer överväger att sluta

Saken blir inte bättre av att unga chefer mår sämre på jobbet. 

ANNONS

Enligt psykologen och forskaren Hanna Irehill, som i en ny avhandling vid Umeå universitet undersökt unga chefers arbetsmiljö, upplever unga chefer högre känslomässig belastning, mindre organisatoriskt stöd, otydliga krav och rollförväntningar samt högre nivåer av utmattning och lägre vitalitet.

“Det finns få unga chefer i Sverige och rapporter indikerar att de vi har överväger att sluta på grund av dålig arbetsmiljö. Vi behöver veta vad unga chefer behöver för att ge dem en god start och öka sannolikheten att de vill vara kvar i chefsrollen”, säger Irehill till Arbetsliv

Hon efterlyser strukturerat, långsiktigt stöd för unga i chefsrollen. Utan detta tror hon att många unga kommer att välja bort chefsyrket, vilket kan få stora konsekvenser. 

“Med tanke på demografiska förändringar kan det då bli svårt att säkerställa framtidens behov av chefer”, avslutar hon. 

Läs också: Pensionen nu rekordlåg – men flera miljarder på väg till kontot. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS