Industrin går urstarkt och svenskaktien hyllas. Men börjar läget likna det före finanskrisen? undrar Di.

ANNONS

Kontraktstillverkaren AQ Group har gjort det bra i en bransch där ingen får något gratis. Fortsätter bolaget med det är det rea på aktien, skriver Dagens Industri i måndagens utgåva. Tidningen ger köpråd för aktien och bedömer risken vara medelhög.

På den positiva sidan finns bolagets starka entreprenörsanda, fortsatt goda förvärvschanser och chansen för turnaround i underpresenterande enheter. På den negativa sidan står den brutala prispressen, stigande råvarupriser och krympande hårdvaruandel i industrin.

Aktien värderas till p/e 17 respektive 15 på tidningens vinstprognoser för 2017 och 2018. Dagens Industri gillar AQ-aktien långsiktigt men konstaterar att aktier för bara 1-2 miljoner kronor byter ägare varje dag.

I en intilliggande intervju i måndagens tidning, med bolagets vd och huvudägare Claes Mellgren, får denne frågan om han vädrar en vändning då det nuvarande läget med ”flaskhalsar och stigande råvarupriser” börjar likna det vid 2007-2008 – före finanskrisen och när konjunkturen sedan vände nedåt.

ANNONS
ANNONS

”Det är lite läskigt. Inga träd växer till himlen. Men vi är lite fega, gillar stabilitet och har en stark finansiell position, entreprenörer som driver dotterbolagen och vi tål mycket motvind”, säger han till tidningen.