När några av världens rikaste personer samlades för en paneldebatt under en konferens häromdagen fanns en punkt högst upp på agendan: branschens renommé. I Beverly Hilton Hotels lokaler uttryckte bland andra Stephen Schwarzman, vd och grundare för Blackstone Group, förvåning över private equity-sektorns dåliga rykte hos allmänheten.

Att bolagen som ägs via hans riskapitaljätte sysselsätter 600.000 medarbetare och växer både snabbare och bättre än USA-börsens största S&P-index verkar inte räcka för att övertyga folk om branschens bidrag till samhället, konstaterade han bittert.

”Man kan verkligen undra vem som sköter PR-arbetet /…/ Folk misstar oss för finansfolk. Och jag förstår inte riktigt varför”, säger Stephen Schwarzman, som själv är god för motsvarande 106 miljarder kronor.

Enligt Reuters har privatkapitalbolagen – ett slags riskkapitalbolag som oftast köper onoterade bolag eller köper upp och avnoterar etablerade börsbolag – länge brottats med dess image i allmänhetens ögon. Vissa kritiker menar att branschens giganter, som många är några av Wall Streets och världens mest välbärgade – tjänar sina pengar på köpa, stycka upp och sälja av bolags tillgångar samt säga upp personal.

Stephen Schwarzman får under konferensen medhåll från bransckollegan Jonathan Sokoloff, partner på private equity-firman Leonard Green & Partners, som konstaterar att sektorn har ett oförtjänt ”uselt rykte” och att ”folk som inte förstår oss” har en negativ bild av branschen.

Men Matt Levine, kolumnist på amerikanska Bloomberg, har inga svårigheter med att svara på varför allmänheten blandar ihop branschgiganterna med finansvärlden.

”Folk i private equity kommer i de flesta fall från investmentbanker och går sedan vidare till att jobba med finansiella transaktioner (hitta, förhandla och finansiera företagsköp) och tjänar stora pengar när de gör det. De bär kostym och jobbar med Excel i kontorsbyggnader på Manhattan. Det är finans.”

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Rapport: Detta fruktar ultrarika mest i livet [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Miljardsmäll för riskkapitalister [DagensPS.se] >