Dagens PS berättade i veckan att nationalekonomen Paul Krugman befarar att en recession ”utan slut” nu väntar världsekonomin.

ANNONS

Varningen är en av många som vi uppmärksammat.

Nu skriver Dina Pengar att Donald Trumps seger i det amerikanska valet kan bli ”bingo” för hushåll som sitter på bolån.

Förutsättningen är att räntorna blir lägre än vad de redan är.

”Jag har redan tidigare sett en viss sannolikhet för en ytterligare liten nedgång i boräntorna. Den sannolikheten kan jag tycka ha stärks lite grann, även om huvudscenariot är att det blir oförändrat”, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB, till Dina Pengar.

Reaktionen lät inte vänta på sig på finansmarknaderna när det stod klart att republikanen Donald Trump blir USA:s nye president.

Det råder nu stor osäkerhet vad som väntar, vilket ekonomisk politik som Trump tänker föra och hur den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, agerar på mötet 14 december. Bedömare anser att sannolikheten för att Fed höjer räntan minskat, och en vecka senare – den 21 december – beslutar svenska Riksbanken om räntan.

”Vi tror inte på en ytterligare räntesänkning utan att man förlänger tillgångsköpen. Jag ser snarare att det här förstärker bilden av att vi lever i en lågräntemiljö och att det kommer att bestå framöver”, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, i artikeln.

Samtidigt som det finns röster som tror på lägre boräntor framöver, så kvarstår många farhågor om en stundande bostadskrasch, bland annat till följd av de svenska hushållens höga skuldsättning.

”Experter på IMF, EU och OECD pekat ut riskerna med de höga priserna på den svenska bostadsmarknaden. I samband med räntebeskedet i oktober vädjade riksbankschefen Stefan Ingves till de svenska politikerna om att skrota ränteavdraget och skuldkvotstak för att bromsa lånefesten”, skriver Dina Pengar.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: ”Trump bekymrar inte Persson” [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: ”Krönika: Ingen borde vara förvånad” [Dagens PS] >

URSPRUNGSKÄLLAN: ”Därför kan Trump bli bingo för bolånarne” [Dina Pengar, Expressen] >