Det går bra nu för en del av Sveriges riskkapitalister.

Dagens Industri uppger att de fem största riskkapitalfirmorna ruvar på 500 miljarder kronor och kan därmed räkna hem – enligt artikeln – 25 miljarder kronor om året.

Dock med reservation för att den sistnämnda siffran ”bör tolkas försiktigt”. Den utgår nämligen från dagens storlekar på portföljerna, dessutom från ett ”ett historiskt genomsnitt där många fonder erhållit vinstdelning”, skriver Di.

Men oavsett tycks det vara ordentlig snurr på riskkapitalbolagens business med undantag för bolagen som brottas med prispress och tuff konkurrens där vinstdelning är mer undantag än regel.

”Min bild är att det gått ganska bra under de senaste sex åren och att det går fortsatt bra”, säger Klas Tikkanen, finanschef på Nordic Capitals rådgivningsbolag, till tidningen, som berättar att summan 500 miljarder som riskkapitalbolagen förvaltar motsvarar en tiondel av Sveriges BNP ”eller 7 procent av marknadsvärdet på Stockholmsbörsen”.

ANNONS
ANNONS

Nordic Capital är en av de stora aktörerna i branschen men EQT – med 17 fonder – är störst. Andra stora riskkapitalbolag i branschtoppen är Triton, IK och Altor.