Varannan svensk räknar med skatteåterbäring, men bara en av tio tänker spendera pengarna på konsumtion, enligt en ny undersökning.

ANNONS

Kantar Sifo har på uppdrag av Prisjakt tagit reda på hur svenskarna tänker använda pengarna när andra vågen av skatteåterbäringen denna vecka betalas ut eller redan har landat på kontot.

Enkäten omfattar 3 000 respondenter och de allra flesta svarar att de har för avsikt att spara pengarna. Fonder och aktier lockar mest. Hela 38 procent svarar att de tänker lägga pengarna på börsen, framgår det.

Mer restriktiva i orostider

Bara en av tio uppger att de tänker konsumera för skattepengarna, som varannan (53 procent) förväntar sig att få tillbaka på skatten.

Pandemin med allt vad det innebär antas vara skälet till att svenskarna är mer försiktiga med sina pengar.

”Under fjolårets andra utbetalning kunde vi se att många intresserade sig för att köpa dyrare teknikprodukter, som man kanske annars inte vill lägga pengar på. Min rekommendation är i alla fall att inte göra förhastade köpbeslut, tänk efter om du verkligen behöver produkten och dubbelkolla så att priset inte är onödigt högt. Det blir intressant att se hur pengarna används i år, den osäkra omvärlden kommer sannolikt leda till att fler sparar pengarna”, säger Carl Vult von Steyern, Nordenchef på Prisjakt, i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Enligt Andra Farhad, grundare av Börshajen, är skatteåterbäringen ett perfekt tillfälle att börja investera:

”Ett sparande på börsen är en oslagbar sparform om man har tiden på sin sida. Många kanske inte får ihop ekonomin varje månad eller får pengar över för att kunna placera. Då är skatteåterbäringen ett utmärkt tillfälle att börja investera”.