Trots ett lysande resultat ligger sparkravet fast.

Det deklarerar SAS-chefen Rickard Gustafson, uppger SvD Näringsliv.

Enligt SAS Gustafson innebär det goda kvartalsresultatet, som överraskade analytikerna och fick aktien att rusa 10 procent på börsen i morgonhandeln, att flygbolaget får ”energi att fortsätta omställningen av SAS”.

Han konstaterar att branschen hukar under tuff prispress och att Sverige snart får en flygskatt, det gör att SAS ”behöver tjäna pengar, mer än vi gör nu”, säger Rickard Gustafson.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt som SAS skär ner på kostnaderna drastiskt görs stora investeringar i att förnya flygplansflottan, framgår det.

”Vi står inför att lägga en stor order under hösten och det handlar om någonstans mellan 40 och 50 plan som kostar en halv miljard kronor styck”, säger Rickard Gustafson till SvD, som berättar att SAS dessutom har 19 stycken A320 Neo på ingång och åtta stycken A350.

Tidningen förklarar att det handlar om beställningar för ett totalt värde av omkring 50 miljarder kronor.

”För att klara det måste man ha en intjäning som bär. Det innebär också att vi måste anpassa SAS ännu mer till hur vår industri utvecklas och till exempel flyga mer under sommaren för att sedan skala ned verksamheten under vintern när inte så många vill flyga”, säger Rickard Gustafson.