SAS sitter på en dold juvel i form av start- och landningstillstånd på Londons Heathrow-flygplats, skriver Dagens industri.

Tillstånden eller så kallade slot-par är 17 till antalet på Heathrow och baserat på SAS tidigare försäljningar är dem värda sammanlagt 4,5 miljarder kronor. SAS brukar inte ta med värdet för slot-paren i balansräkningen.

Tidningen resonerar att SAS därmed kan tjäna stora pengar vid en försäljning av samtliga återstående slot-par. Men SAS-analytikern Jacob Pedersen på Sydbank anser det som högst osannolikt.

”Jag förordar inte den lösningen. SAS behöver ett starkt fotfäste på Heathrow och att sälja skulle slå både mot affärsmodellen och vinsten”, säger han.

Samtidigt utesluter han inte möjligheten för ett antal till försäljningar av slot-par på Heathrow. SAS har sålt sammantaget fem stycken sedan 2015.

ANNONS
ANNONS

”Som jag ser det finns det fortfarande utrymmer för några fler försäljningar”, säger Jacob Pedersen.

SAS vd Rickard Gustafson valde däremot att avfärda den möjligheten.

”Just nu har vi inga sådana planer. Heathrow är en viktig destination, vi tycker det är bra att ha 17 slot-par på Heathrow så vi kan upprätthålla en bra frekvens och ett bra nätverk från Skandinavien”.

Det bästa sättet att komma över slot-tider i Sverige är genom att köpa ett flygbolag. Det öppnar upp för ett potentiellt uppköp av SAS även om intresset i skrivande stund beskrivs som svalt, enligt Jacob Pedersen.