Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, välkomnar att S nu backar från att driva igenom ett ISK-tak – ”en lättnad för landets sparare”.

ANNONS

Det skriver Frida Bratt i en kommentar till Dagens PS sedan det står klart att S partistyrelse i ett utlåtande inför Socialdemokraternas partikongress i början av november deklarerat att man inte tänker gå vidare med förslaget om ett ISK-tak, vilket bland andra Dagens Industri uppmärksammade på onsdagskvällen.

Finansminister Magdalena Andersson har tidigare varit pådrivande kring ett tak för ISK-sparande, men nu heter det att partiet inte vill sätta ett specifikt belopp för ett sådant tak eller fastslå någon metod för eventuell ny beskattning.

S skriver i utlåtandet att det ”förutsättningslöst bör undersökas hur de ökade behoven i välfärden bäst finansieras genom kapitalbeskattningen”.

Välkomnar S helomvändning

”Det är formuleringar som skiljer sig kraftigt från de skarpa formuleringar om att “kraftigt begränsa ISK” och införa ett tak på ISK, samt en miljonärsskatt, som fanns i den arbetsgrupp inom S som leddes av Magdalena Andersson”, skriver Nordnets sparekonom Frida Bratt i en kommentar till det nya beskedet.

Hon tolkar det som att den kraftiga opinionen påverkat Socialdemokraterna, som därmed skrotar tanken på ett ISK-tak till glädje för alla sparare med investeringssparkonton.

Bratt startade uppropet ”Rör inte vårt sparande”, som Dagens PS skrev om när det drog i gång och som rev ner över 40 000 underskrifter från arga svenskar på bara en vecka, på grund av Socialdemokraternas planer att införa ett ISK-tak.

”Sparande bör uppmuntras, inte straffas. S partistyrelse tycks ha tagit till sig av alla de engagerade sparare som höjde rösten. Därmed tycks svenskarnas populäraste sparform lämnas i fred, åtminstone för nu. En lättnad för landets alla sparare”, konstaterar Frida Bratt.

ANNONS
ANNONS

Fakta ISK

• ISK är en förkortning av investeringssparkonto och är en sparform för privatpersoner (och för dödsbon men inte juridiska personer) som infördes i Sverige den 1 januari 2012.
• ISK är tänkt att stimulera sparande i aktier och investeringsfonder utan att enskilda sparare drabbas av krångliga deklarationsregler.

Läs även: ISK-tak sågas: ”Häxjakt på vanliga människor” [Dagens PS]

Läs mer: Professor: Skatt på ISK minskar inte klyftor [Dagens PS]