Varnar specifikt för en månad inför hösten.

Enligt tre börsexperter som Di talat med rycker ett börsfall allt närmare.

Stockholmsbörsen står på plus med 14,3 procent det senaste året och de höga värderingarna på marknaden gör att många nu kalkylerar med en nedgång. Särskilt oktober pekas ut som den månad då börsraset väntas ta fart, framgår det.

”Val i Tyskland i september och eventuellt ett snabbval i Italien, som nu är utan regering, kan få marknaden att skaka till”, säger Jonas Olavi, chef för den taktiska allokeringen på Alfred Berg, till Di.

Jonas Olavi konstaterar att Trumps agerande i den inhemska politiken, där han misslyckats att både genomföra skattesänningar och förändringar i infrastrukturen, ändå är det som blir avgörande för hur börsen utvecklas; Alfred Berg-experten räknar med att Trump inte hinner förhandla klart om en höjning av skuldtaket och en förutsättning för att gå land med åtgärderna som nämns är att USA skuldsätter sig ytterligare.

ANNONS
ANNONS

Jonas Olavi är i likhet med Henrik Didner, fondförvaltare på Didner & Gerge, försikitgt optimistisk till börsen.

Henrik Didner säger till Di att man ”egentligen alltid är lite oroliga för börsen”.

Enligt Maria Landeborn, sparekonom på Skandia, som också siar om börsens närmaste framtid i Di, är företagens vinstutveckling också ”avgörande för börsens utveckling”.

Hon menar dessutom att en nedgång av börsen är normalt för att marknaden ska må bra. Hon ser en risk i negativ makrostatistik, framgår det.

”Vi har inte sett någon börsrekyl sedan Brexit 2016, vilket är en lång tid. Ju högre marknaden värderas, desto kraftigare blir fallet”, spår Maria Landeborn i artikeln.